NASVET STROKOVNJAKA

Ne pozabimo na nego občutljive kože okrog oči

Zoran Franc
25. 3. 2023, 07.00
Posodobljeno: 25. 3. 2023, 18.34
Deli članek:

Pravijo, da oči izžarevajo našo lepoto in za marsikoga predstavljajo najlepši del obraza. Oči so znane kot ogledalo naše duše in iz njih lahko razberemo marsikaj – ali ste žalostni, zaskrbljeni, utrujeni ali veseli. Področje okrog oči pa je tudi predel obraza, na katerem se pojavijo prvi znaki staranja.

Luka Švigelj
Laura Sardinšek, magistrica kozmetike, diplomirana kozmetičarka in diplomirana medicinska sestra.

Ali koža okrog oči zahteva posebno nego, smo povprašali Lauro Sardinšek, magistrico kozmetike in diplomirano medicinsko sestro, ki na področju pomlajevalnih tretmajev in medicinske kozmetike deluje že dobrih 10 let.

Laura, ali se koža okrog oči razlikuje od kože drugod po obrazu?

Koža okrog oči je tanjša in vsebuje malo podkožnega maščobnega tkiva, prav tako pa vsebuje manj žlez lojnic, kar jo dela še bolj suho kot drugod na obrazu oziroma telesu. Obenem je tudi bolj izpostavljena ličilom in njihovem agresivnemu odstranjevanju, zunanjim vplivom ter okoljskim dejavnikov, kar jo naredi še bolj občutljivo.

Ker tanka koža hitreje izgublja prožnost in se še dodatno hitreje tanjša, je koža okrog oči eden izmed predelov obraza, na katerem se pojavijo prvi znaki staranja, in prav zato ji je treba nameniti veliko pozornosti in posebno nego.

Kdaj pa je primeren čas, da začnemo negovati kožo okrog oči?

V poznih dvajsetih letih v naši koži začne upadati nivo kolagena, zato je ključnega pomena, da že takrat pričnemo uporabljati ustrezno kremo za področje okoli oči.

Kako pa pravilno negujemo to občutljivo področje?

Predelu okrog oči moramo nameniti več pozornosti, ključnega pomena pa je pravilno izvedena nega. Prvi korak ustrezne nege je čiščenje kože okrog oči, ki mora biti temeljito, a hkrati tudi nežno, da z mehanskimi pritiski ne povzročamo dodatnega draženja kože in nastanka gub. Za odstranjevanje očesnega make-upa se svetuje uporaba čistil na oljni osnovi ali drugih izdelkov za odstranjevanje ličil. Vatno blazinico temeljito navlažite z odstranjevalcem ličil, jo položite na veko in pustite delovati toliko časa, da se ličila raztopijo. Nato nežno obrišite maskaro in preostali make-up od korenin trepalnic do konic ter stran od obraza. V kolikor uporabljate vodoodporno maskaro, uporabite odstranjevalec vodoodpornih ličil.

Po čiščenju sledi nanos kozmetičnega izdelka, zasnovanega za nego predela okoli oči. Izdelki za nego kože okrog oči so na voljo v različnih oblikah, najpogosteje jih najdemo v naslednjih: kreme, geli, fluidi, roll-oni ter serumi za nego kože okrog oči. Geli so po strukturi bolj tekoči in nemastni, fluidi so nekje vmes med geli in kremami – kožo vlažijo, vendar se hitreje vpijejo kot kreme, medtem ko serumi vsebujejo visoke koncentracije aktivnih učinkovin in so namenjeni intenzivni negi predela okrog oči ter jih nanašamo pod kremo. Nekatere kreme za okrog oči nudijo tudi prekrivni učinek in delujejo kot korektorji in so namenjene za kožo s temnimi kolobarji.  Za dodatno nego okrog oči lahko uporabite tudi očesne maske oziroma blazinice, ki temu področju zagotavljajo intenzivno vlago in regeneracijo.

Ker se okrog oči poleg gubic in ohlapne kože lahko pojavljajo tudi prej omenjeni temni podočnjaki in zabuhlost, je za nego kože pomembno prilagoditi izbiro ustreznih negovalnih izdelkov.

Laura, ko ste že omenili zabuhlost, na katere sestavine v kremah moramo biti pozorni pri teh izdelkih in ali si lahko pri zabuhlih podočnjakih na kakšen način pomagamo tudi sami?

S starostjo se na spodnji veki lahko pojavijo neprivlačne izbokline, ki jih povzročajo maščobni mešički oziroma izbočene maščobne blazinice. Zaradi oslabljenega limfnega sistema se na tem mestu nabira tudi tekočina, ki še dodatno pripomore k nastanku zabuhlih podočnjakov, stanje pa lahko poslabša tudi utrujenost, uživanje pretirano slane hrane, nepravilna nega kože na tem področju, delovanje dražilnih in alergenih dejavnikov (sezonske alergije), uživanje alkohola, uživanje določenih zdravil ter nezaščiteno izpostavljanje UV sevanju (UV poškoduje limfne žile). 

V primeru zabuhlih jutranjih podočnjakov lahko oteklino nekoliko omilimo z mrzlimi obkladki ali hladilnimi gel maskami. Zelo priljubljene so tudi roll-on kreme za nego kože okoli oči (najbolje jih je hraniti v hladilniku), saj s hladno masažno kroglico spodbudimo limfno drenažo in tako zmanjšamo ali celo odpravimo oteklino ter hkrati pospešimo mikrocirkulacijo in stimuliramo tanko kožo okoli oči. Zaželeni aktivni sestavini, ki prav tako izboljšata pretok limfe in mikrocirkulacijo in sta zaradi svojega delovanja prisotni v izdelkih za nego okrog oči z zabuhlimi podočnjaki, sta predvsem vitamin K in kofein.

V kolikor so izbočene maščobne blazinice, ki se kažejo kot zabuhlost pod očmi, in odvečna ohlapna ter nagubana koža pod očmi precej izrazita in moteča, se nepravilnost lahko korigira s kirurškim posegom spodnje blefaroplastike.

Kako pa je z nanašanjem krem za okrog oči, ali obstaja kakšno pravilo, kako jih pravilno nanesemo?

Najboljši način za nanos kreme za predel okoli oči je nežno tapkanje toliko časa, dokler se izdelek popolnoma ne vpije. S tapkanjem kremo vtremo v predel okoli oči, brez da bi pri tem povzročali mehanski stres in kožo vlekli. A ne pozabite tudi na zgornjo veko, saj je koža na vekah enako pomembna kot koža pod očmi, zato ob nanosu izdelkov ne pozabite na ta predel.