Noroviroza

Simptomi so slabost, bruhanje In hude želodčne bolečine

Mare Koren
26. 3. 2023, 10.00
Posodobljeno: 26. 3. 2023, 10.46
Deli članek:

Vas je nenadoma obšla slabost, ki vas sili na bruhanje, hkrati pa vas pestijo hude želodčne bolečine? Preverite spodnje simptome, morda ste zboleli za zoprno in zelo nalezljivo črevesno boleznijo.

Dreamstime
/

Noroviroza je izjemno nalezljiva črevesna bolezen, ki se pojavlja zlasti v zimskih in spomladanskih mesecih. Norovirusi se prenašajo s stikom med ljudmi, prek kontaminirane hrane in vode ali z dotikanjem kontaminiranih površin, pojasnjujejo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje in dodajajo, da virus povzroča vnetje želodca in/ali črevesja (akutni gastroenteritis): »Laično bolezen imenujemo tudi trebušna gripa, čeprav ni posledica okužbe z virusi gripe.«

Kako se okužimo

Okužimo se lahko ob neposrednem stiku z blatom ali izbruhanino, ob zaužitju kontaminirane hrane in pijače, ob dotikanju kontaminiranih površin ter telesnem stiku z okuženimi. Zbolimo lahko nenadoma ali pa se bolezen razvija postopoma. Običajno od okužbe do pojava mine od 24 do 48 ur. »Pri sicer zdravih osebah težave izzvenijo v 12 do 60 urah. Potek okužbe je težji pri majhnih otrocih, starejših in osebah, ki se zdravijo v bolnišnici.«

Znaki

Ne spreglejte najpogostejših simptomov okužbe z norovirusi. Prvi znak je bruhanje, sledi mu driska, ki je vodena in brez primesi krvi ali sluzi. Značilni za okužbo z norovirusi so tudi slabost in želodčne bolečine, povišana telesna temperatura ter glavobol in bolečine po vsem telesu.

Ni vseeno, kaj jemo 

Premalo se zavedamo, da napihnjenost, zaprtost in druge prebavne težave niso nekaj, kar se pač zgodi in s čimer bi se morali sprijazniti. Vse to so resni pokazatelji, da naše črevesje ni sposobno delovati optimalno, kar ne vpliva zgolj na pojav prebavnih težav, temveč tudi na oslabljen imunski sistem. Blokade v prebavnem sistemu lahko pripeljejo do težav, kot so kožni izpuščaji (kar se dogaja v našem telesu, se pogosto izrazi na koži), debelost, migrenski glavoboli, arterioskleroza, želodčne težave, revmatizem ter bolezni žolčnika, jeter in ledvic. Žal mnogi začnejo skrbeti za svoje zdravje šele takrat, ko se pri njih že razvije kakšna bolezen. Kar je velika škoda, saj je zdravje bistveno lažje ohraniti kot pa ga povrniti.

Uživajmo vlaknin

Za težave v črevesju je lahko krivo pomanjkanje želodčne kisline, prebavnih encimov, koristnih bakterij in gnilobnih procesov. Zato je prvi in najpomembnejši ukrep, da zaužijemo obilico balastnih snovi ali vlaknin. Največ jih najdemo v živilih, kot so fižol, čičerika, leča, mandlji, pistacije, sončnice, marelice, fige, bezgove jagode, slive, pšenični otrobi, laneno seme in mak.

Zdravljenje

Specifičnega zdravila za zdravljenje okužb z norovirusi ni. Zdravljenje vključuje nadomeščanje tekočine in elektrolitov. Slednje lahko nadomestimo s pripravki, ki jih kupimo v lekarnah.