Nevarno za zdravje

Slovenci pojemo za 130% preveč soli

Mojca Kopriva
26. 2. 2022, 21.15
Deli članek:

Čezmerno uživanje soli v prehrani lahko vodi do nastanka kroničnih bolezni in predstavlja precej resno grožnjo za naše zdravje.

Dreamstime
Preveč soli v telesu zvišuje krvni tlak in poveča tveganje za razvoj bolezni srca in ožilja.

Sol se iz telesa izloča z urinom in blatom ter s potenjem prek kože. Večje potrebe po soli imajo ljudje z večjimi telesnimi napori – športniki in delavci, ki delajo težka fizična dela, potrebe pa se povečujejo tudi pri določenih bolezenskih stanjih – bruhanje, driska in povišana telesna temperatura, kjer je prisotno močno potenje, z njim pa odvajanje soli. Slovenci pa, kot smo že omenili, presegamo dnevno količino zaužite soli za več kot 130 %. Kateri so najbolj tipični znaki čezmernega uživanja soli?

Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje odrasli prebivalci Slovenije z zdajšnjim načinom prehranjevanja presegamo varno dnevno količino zaužite soli, in to za dobrih 130 %.

Pogosta žeja

Če uživamo hrano, ki ima v sebi veliko soli, dodatno pa svojo hrano in hrano v gostilnah solimo, lahko opazimo, da smo vseskozi žejni. Žeja je posledica dehidracije, saj sol v telesu nase veže vodo, ki jo posledično primanjkuje našim celicam.

Opravljanje male potrebe

Iz istega razloga nam zaradi pretiranega uživanja slanih izdelkov in same soli pogosto tišči na malo potrebo.

Občutek nezbranosti

Ste vedeli, da lahko pretirana uporaba soli vpliva na sposobnost koncentracije? Študija, ki jo je leta 2018 naredila Univerza Colorado, je dokazala povezavo med kognitivnim upadom in uživanjem soli. V študiji je sodelovalo kar pet tisoč moških nad 65 let. Tisti, ki so v svojem življenju uživali manj soli (pri tem so zajeli vse vrste zaužite hrane, način prehranjevanja in tudi dodatno soljenje hrane), naj bi imeli kar 30 % manjšo verjetnost za kognitivni upad možganskih funkcij.

SPREMENIMO NAVADE:

Naše brbončice se hitro navadijo na določene okuse, in če uživamo slano hrano, nam ta, ko ni slana ali pa je dejansko slana v pravih količinah, ni več dobra in izgubi okus. Dobra novica je, da se lahko tega odvadimo s tem, da hrano preprosto nehamo soliti.

Zatekanje telesa in otekline

Edem je nakopičenje tekočine v telesu v tkivih med celicami oz. v medceličnem prostoru. Kaže se prav z nabreklimi deli telesa in z otekanjem. Če ga imamo na koži, ga prepoznamo tako, da s prstom nekaj sekund pritiskamo na mesto nabreklega dela. Ko prst odmaknemo, ostane na koži udrtina. Eden izmed razlogov za otekanje telesa je lahko tudi prevelika količina soli. Tisti, ki uživajo preveč soli, se že zjutraj večkrat zbudijo tudi z, denimo, oteklimi nogami.