Zdravje

Kako hitro ukrotiti zgago?

M.Z.
21. 2. 2022, 08.30
Posodobljeno: 28. 2. 2022, 09.51
Deli članek:

Težave z zgago spadajo med najpogostejše vzroke za obisk lekarne.

Velikokrat ob tem raje posegamo po sintetičnih zdravilih, ki pa so lahko le instantna rešitev s stranskimi učinki. Spet druga lahko ob pogostem jemanju razvijejo odpornost ter zmanjšajo učinkovitost. Zdravila niso le edina pomoč pri težavah z zgago. Lahko si preprosto pomagate tudi z naravnimi rešitvami.

Kako prepoznamo zgago?

- kisel okus v ustih,

- suh kašelj,

- hripavost, vneto grlo,

- težave pri požiranju,

- vračanje zaužite hrane,

- občutek, da hrana zastaja nekje v grlu.

Kako hitro ukrotiti zgago?

Že majhne spremembe, ki jih vnesemo v svoje življenje lahko močno izboljšajo počutje in zdravje. Kadar imate težave z želodcem, predvsem zaradi čezmernega izločanja želodčne kisline, vam priporočamo, da čimprej opustite škodljive življenjske navade. Ker pa vseh življenjskih navad ne moremo spremeniti kar čez noč vam za hitro ukrepanje svetujemo, da v lekarnah ali specializiranih trgovinah poiščete učinkovite naravne prehranske dodatke za pomoč pri težavah z zgago. Aloe vera, sladki koren, slez, slezenovec in kamilica v pravih odmerkih hitro nevtralizirajo pekoč občutek, bolečino in občutek težine ter zaščitijo sluznico požiralnika. Preprečujejo pa tudi razdraženost želodca. Pri lajšanju zgage je učinkovit tudi ananasov sok, ki gazaužijemo po jedi. Ananas vsebuje bromelain, ki pomaga nadzirati koncentracijo klorovodikove kisline v želodcu. V pomoč vam bo tudi zelenjavni sok iz zelene in zelja, saj je zelo koristenpri odpravljanju prevelike kislosti v želodcu.

Aloe vera, sladki koren, slez, slezenovec in kamilica v pravih odmerkih hitro nevtralizirajo pekoč občutek, bolečino in občutek težine ter zaščitijo sluznico požiralnika.

Kako preprečiti zgago?

  • Obroki naj bodo čim pogostejši in manj obilni. Hrano dobro prežvečite.
  • Izogibajte se hrani in pijači, ki spodbuja izločanje kisline.
  • Poskrbite za pravilno kombiniranje različnih vrst hrane.
  • Večerni obrok naj bo manjši in vsaj tri ure pred spanjem.
  • Takoj po obroku se ne sklanjajte in vsaj dve uri po obroku se izogibajte ležanju.
  • Oblačite se v udobna oblačila, ki naj ne bodo stisnjena v pasu.