Tudi za prečiščevanje

Motovilec: Prva izbira za zdravo in bogato pomlad

Mare Koren
26. 2. 2022, 16.30
Deli članek:

Ali tudi vi že uživate v spomladanskih okusih motovilca? Najboljši je tisti z domačega vrta, sveže nabran, izjemno okusen ter bogat z vitamini in minerali in nezahteven za gojenje. Zdaj je čas za poletno setev.

Dreamstime
Motovilec

Motovilec je izjemno trdoživa rastlina, saj preživi zimo, in če ga posejemo dovolj zgodaj, lahko v njegovem okusu uživamo tudi čez zimo. Če ste ga avgusta pozabili posejati, je čas za njegovo setev prav zdaj. Kaj narediti, da bi bolje kalil?

Pomembno je dobro kaljenje

Da bi imeli čim boljši pridelek, je dobro motovilec pripraviti na kaljenje. Najboljša so semena, ki so stara tri leta, a tudi sveža semena lahko prelisičimo. Veliko bomo naredili, če jih bomo za nekaj dni dali v zamrzovalnik, tako bodo potem veliko bolje kalila. Semena motovilca lahko pomešamo tudi z nekaterimi drugimi sortami solate, ki hitro klijejo, saj si bomo tako zagotovili več različnih solatnic že v zgodnji pomladi.

profimedia
Sejemo ga v vrste ali vse povprek. Pazimo, da ima zmeraj vlažna tla.

V različnih terminih

Motovilec lahko sadimo v različnih časovnih terminih, a zmeraj pazimo, da je setev pri hladnih temperaturah, saj pri visokih le slabo kali. Če se želimo z njim oskrbovati dlje časa, ga lahko v začetku pomladi sejemo na 14 dni. Če bo konec zime ali pomladi pretopel, ga zaščitite s smrečjem, kopreno ali slamo, saj res ne mara, če prehitro posije sonce. Opremljeni s temi napotki si boste zagotovo priskrbeli dober pridelek in uživali v hrustljavih, okusnih in zelo zdravilih zelenih listkih.

Dreamstime
Sejemo ga lahko vse do konca aprila, a če bodo dnevi pretopli, ga zaščitimo s kopreno ali slamo.

Železa kot pri špinači

Med rastlinskimi viri železa je motovilec zagotovo pomembna zelenolistna zelenjava. Redno uživanje motovilca v pomladnih dneh nam bo tako pomagalo pri preprečevanju slabokrvnosti, prav tako pa nas bo hitro napolnilo z energijo, ki nam je navadno nekaj posrka spomladanska utrujenost.

Za zdrav metabolizem

V motovilcu najdemo veliko magnezija, ki je ena najpomembnejših rudnin, ki pripomorejo k našemu zdravju. Po raziskavah pripomore kar k 300 procesom v telesu, povezanih z encimi, in preprečuje ali zdravi številna kronična obolenja.

Motovilec je tudi odličen vir vitaminov iz skupine B, med katerimi še najbolj izstopa predvsem vitamin B6. Tega v večjih količinah najdemo v bananah in rdeči papriki. Vitamin B6 ima v našem telesu veliko pomembnih nalog. Sodeluje pri presnovi makrohranil in pripomore k ohranjanju kognitivnih funkcij ter pri krepitvi našega imunskega sistema. Zelo pomemben je tudi za kožo, po mnenju nekaterih pa je tudi ključna snov za zmanjšanje tveganja za pojav celulita.