Zdravje

Dobre in slabe plati pustnih krofov

Oglasno sporočilo
25. 2. 2022, 12.36
Posodobljeno: 25. 2. 2022, 12.39
Deli članek:

Prazniki so čas, ko se družimo ob dobri hrani. Prav vsaki imajo svoje kulinarične značilnosti.

Poletni so v znamenju žara in svežih izdelkov, zimski pa podkrepljeni z maščobami in sladkorjem. Preden se odpravimo na post, si privoščimo pust. Cvrto pecivo, še posebej v izdatnih količinah pa lahko povzroči tudi nekaj neprijetnosti v prebavi.

Cvrtje

Maščoba je nosilec okusa. Brbončicam širi obzorja in poudari sladkost ali slanost. Paša za oči je tudi sam postopek cvrtja. Ko živilo zaplava v vročem olju zadiši in povzroča skomine. Mesne kose navadno oblečemo še v moko, jajce in drobtine. Za sladokusce lahko paniranje izvedemo tudi z mletimi oreščki. Cvrto pecivo pa omenjene sestavine za paniranje vsebuje že v osnovni sestavi. Kopel v vročem olju doda kvolumnu in seveda okusu. Med ohlajanjem dodamo še sladkorni posip. Cvrtje je vsekakor praznik na krožniku.

Izbrani recepti in sestavine

Pustno pecivo sestoji iz sestavin, ki so na prav vseh jedilnikih nosilci glavnih alergenov. Jajca, celo večji delež rumenjakov kot beljakov, bela moka, sladkor. V dietah prijaznih prebavi svetujejo kombiniranje živil. Cvrto pecivo je kombinacija, ki v vseh dietah velja za pregrešno. Ogljikohidratna bomba, ki jo za piko na i pustimo plavati še v vrelem olju godi le brbončicam. V želodcu in nadaljnji prebavni poti pa lahko povzroča nemalo prebavnih težav.

Razgradnja maščob

Razgradnja maščob se prične v želodcu, s pomočjo lipaze. V presnovi sodeluje tudi žolč, ki se izloči iz žolčnika ter pot nadaljuje v tanko črevo. Težo razgradnje cvrtih živil čutimo v spodnjem delu trebušne votline. V kolikor cvrtje uživamo kot občasen priboljšek, težav ne bo zaznati. Pri pretiravanju s količino in ob pomanjkanju prebavnih encimov pa nam prebava lahko pošteno zagode. Občutek teže v želodcu, napenjanje in napihovanje navadno podkrepi bolečina. Pri cvrti in mastni hrani lahko prebava ubere dve skrajni poti. Pospešek ali zastoj. Ker cvrta hrana, še posebej pecivo ne vsebuje kaj prida vlaknin, lahko pretiravanje povzroči drisko ali pa napenjanje in zaprtost.

Dobro in slabo

Prav vse maščobe seveda ne bi smeli metati v en koš. Nekatere prav dobro denejo prebavilom in so za prebavno sluznico celo blagodejne. Maščobe telo potrebuje tudi za energijo in absorbcijo v maščobi topnih vitaminov. Kot omenjeno pa vse maščobe niso na dobrem glasu. V povezavi s cvrtjem je vredno izpostaviti tudi kvaren vpliv pregrevanja. Večkrat segreta maščoba ni samo težje prebavljiva pač pa izredno škodljiva za zdravje. Cvrtje v prav nobenem pomenu ni zdravo. Razen dobrega okusa in izdatno količino energije ne vsebuje gradnikov zdravja. Seveda pa mu ob zmernem uživanju ne moremo zanikati blagodejnih občutkov. Jemo tudi iz užitka. Da je zdravilo mašilo ali zdravilo pa je odvisno od doziranja. V pustni krof tako lahko zagrizete brez slabe vesti.

Kako odpraviti neugodje v prebavilih?

Za blaženje prebavnih težav se po vsem svetu uporablja šopek izbranih zelišč. Tudi v naši deželi jih tradicionalno uporabljamo v obliki tinktur, čajev in začimb. Reči brest, kamilica, ingver, angelika, kumina, sladki koren, melisa, artičoka, pegasti badelj in meta so v različnih pripravkih rešitev za vse generacije. Urejena prebava je ključ do dobrega počutja in zdravja. V prebavilih se nahaja večinski del imunskega sistema. Praznični priboljški pa naj teknejo brez slabe vesti.