NE POZABITE NA KORENČEK!

Čiščenje telesa z naturopatinjo Eriko Brajnik, 4. teden

Lara Jelen/revija Jana
24. 2. 2022, 19.00
Deli članek:

Pred nami je zadnji teden čiščenja telesa. Smo že skoraj na ciljni ravnini, samo še za ponovno hidratacijo prečiščenega telesa poskrbimo.

dreamstime
Korenje krepi jetra in želodec, čisti zobe in usta ter krepi in polepša kožo.

Če imamo pri roki tkivno sol št. 9 (Natrium chloratum), vsako jutro zaužijmo pet zrnc. »Omenjena tkivna sol pomaga telesu vsrkati vodo v celico. Tako bo naša koža napeta in sočna, brez gub,« pojasnjuje Erika Brajnik, ki poleg tega svetuje pitje dveh litrov čaja iz njivske preslice na dan. »Ta telo zelo lepo remineralizira in napolni z vodo. Vendar pozor, njivsko preslico pustimo v kropu samo tri minute!«

Oligoterapija

Kdor želi, lahko v tem tednu preizkusi oligoterapijo. »Oligoelementi so tiste snovi, ki v telesu skrbijo za določene reakcije, ne da bi pri tem sodelovale, hkrati pa se brez njih te reakcije sploh ne bi sprožile. Oligoelementi vstopijo v tkiva in tam vzpostavijo harmonijo ter pomagajo telesu, da vzdržuje homeostazo. Prisotni so v vseh živih bitjih v zelo majhnih količinah. V telesu jih je le 0,01 odstotka suhe teže telesa, to je masa celotnega organizma brez vode. Čeprav je njihova vsebnost v našem telesu zelo majhna, bo prišlo do napak v presnovi, v endokrinem in nevrovegetativnem sistemu, če jih v telesu primanjkuje. Glede na njihovo pomembno funkcijo so jih nekateri raziskovalci poimenovali tudi anorganski vitamini. Nekateri oligoelementi so: mangan, baker, srebro, zlato, cink, litij, nikelj in kobalt.« Njihovo vlogo naturopatinja opiše s primerom: »baker je nujno potreben pri absorpciji železa v telo, ki je ključno za sintezo hemoglobina. Če torej oseba s pomanjkanjem železa v krvi pije železo, se izvaja nadomestna terapija, če pa vzame oligoelement baker, izvaja katalitično terapijo. Če oseba, ki ji primanjkuje železa, pije železo in se ji stanje ne izboljša, to pomeni, da se ni absorbiralo, saj ji najbrž primanjkuje bakra.«

Nakupovalni seznam

kivi

jajca

pomarančni sok

bučke

stebla zelene

solata

pomaranče

korenje

ješprenj

ribe (ne iz konzerve!)

cvetača

radič

fižol

blitva

špinača

brokoli

zelje

repa

koromač

kokošje meso

TEDENSKI JEDILNIK:

Zajtrk, do 9. ure: 2 kivija, pomarančni sok, 1 sveže naribana bučka, 2 kuhani jajci.

Malica ob 10. uri: smuti iz 2 stebel zelene, 3 listov solate, 1 pomaranče in 1 korenja.

Kosilo od 11. do 13. ure: ješprenj z bučkami in ribo, kuhana cvetača z jajcem, radič ter fižol. Za kosilo raje imejte ribo kot meso. Priporočena zelenjava za kosilo: blitva, špinača, brokoli, solata, repa, zelje.

Večerja (lahko je tudi ni) do 18. ure: malenkost juhe iz korenja, koromača, zelene in kokošjega mesa.

Zakaj točno tak smuti

Solata:vsebuje inulin, vlaknino, ki je odličen prebiotik in odpravlja napenjanje v črevesju. Solata tudi zelo lepo prečisti črevesje. Ker vsebuje veliko vode, je odličen rehidratator telesa.

Zelena: vsebuje veliko vlaknin, zato znižuje holesterol. Je polna vode, vsebuje veliko kalija, magnezija, kalcija, fosforja, vitaminov C, E, K, B, in je polna antioksidantov. Odlična je, ker ščiti sluzi želodca, prav zdravilna je zanj. Krepi prebavo, odpravlja zaprtje in vnetje v telesu, sploh je blagoslov ob gastritisu. Znižuje krvni tak, odpravlja napenjanje v prebavnem traktu. Ščiti možgane, ker zmanjša vnetje v telesu.

Korenje: krepi jetra in želodec, je polno betakarotena in vitamina C, ki so antioksidanti, razkuži mehur. Surovo korenje prečisti zobe in usta, zato ga lahko uporabljamo kot zobno ščetko, torej ga grizemo surovo. Krepi in polepša kožo. Lahko ga zobamo ob napadu lakote, surovo, kjerkoli, kadarkoli.

Pomaranča: znižuje holesterol, krepi ledvice, srce, oči in imunski sistem, koristi koži, ureja prebavo in absorpcijo maščob, sladkorjev in beljakovin ter pospešuje metabolizem.