Zdravje

"Ko nič več ne deluje prav"

M.Z.
26. 1. 2022, 12.20
Posodobljeno: 28. 1. 2022, 08.17
Deli članek:

Težave s prebavo niso prav nobena redkost. Na splošno velja, da imajo pogostejše težave s prebavo ženske in starejši posamezniki. Zanimalo nas je kaj vam najbolj pomaga na poti do urejene prebave. Takšne so ugotovitve.

Vzroki za počasno prebavo in zaprtost

Normalno odvajanje blata je vsaj enkrat dnevno, če ne, lahko že govorimo o zaprtju in počasni prebavi. Razlogi za težave s prebavo so različni. Skrivajo se predvsem v nezdravem življenjskem slogu, ki vključuje neredno in nezdravo prehranjevanje. Ker uživamo pretežno industrijsko predelano hrano se večji del te hrane prebavi na manjše delce, ki se hitreje vsrkajo v kri. Posledično ostane v črevesju zelo malo neprebavljivega dela, ki pa ne spodbudi dovolj črevesne peristaltike in črevo se poleni. Poleg nezdravega prehranjevanja na prebavo slabo vpliva tudi telesna neaktivnost, preobremenjenost in stres. Do zaprtosti lahko pride tudi zaradi preobčutljivosti na določena živila (gluten) ali pa do nje pride zaradi posledice bolezenskega stanja.

Kaj lahko storite sami?

Za vzdrževanje urejene in redne prebave strokovnjaki svetujejo redno gibanje in uživanje hrane bogate z vlakninami. Teh po izsledkih raziskav kar 90 % Slovencev zaužije premalo – v povprečju le približno 20 g, kar je bistveno manj od priporočenih 30 g prehranske vlaknine na dan*.

Ob tem velja, da je prebavno ravnovesje najbolje vzpostaviti naravno. Poskrbite torej, da bo na vašem jedilniku veliko sadja, zelenjave, semen, polnovrednih žit in stročnic. Ob tem je pametno priložnost dati tudi lupinam semen indijskega trpotca ali psiliuma, saj zaradi velike vsebnosti topnih vlaknin (teh je več kot 70 % na 100 g) blagodejno deluje na našo prebavo. V želodcu nase veže vodo in nabrekne. S tem ustvari naraven gel, ki potuje po prebavnem traktu in spodbudi črevesno peristaltiko. Tako poskrbi, da se začnejo stvari v vašem črevesju premikati v pravo smer. Pri izrazitih težavah z »leno prebavo« je priporočljivo, da postane indijski trpotec ali psilium del vašega vsakdana.

Odličen za prebavo in čiščenje črevesja

Vsakodnevna uporaba indijskega trpotca (psiliuma) v kombinaciji s slivo, ki velja za eno od najstarejših ljudskih rešitev za uravnavanje prebave, bo učinkovito očistila vaše telo in vas rešila težav s prebavo in zaprtjem.

Psilium je lupina semena indijskega trpotca in sodi v sam vrh živil, ki pripomorejo k urejeni in redni prebavi, saj vsebujejo kar 70 gramov vlaknin na 100 gramov.

Zakaj je zaprtost zdravju škodljiva?

Pri nerednem odvajanju blata se v prebavnem traktu nabirajo strupi, ki bi jih praviloma morali sproti odvajati iz telesa. Ustvarjajo se strupene obloge, ki oslabijo črevesno steno, ta postane prepustna in v krvni obtok spušča škodljive snovi. Pri tem v telesu nastaja še več toksičnih snovi, ki uničujejo prebavila, polenijo črevo in zastrupljajo telo. Pozorni morate biti predvsem kadar se navade v odvajanju spremenijo. Počasna prebava ali celo zaprtje opozarjata na slabo delovanje črevesja, kar lahko vodi do drugih zdravstvenih težav. Prebava je odraz zdravja ali bolezni, že Hipokrat je dejal, da se vse bolezni začnejo v črevesju.

*Vir: Iz raziskave Neustrezen vnos prehranskih vlaknin pri mladostnikih, odraslih in starejših; vzorec prebivalcev Slovenije  - Inadequate intake of dietary fibre in adolescents, adults, and elderlies: Results of slovenian representative SI.Menu study Nutrients 2021 https://doi.org/10.3390/nu13113826