Zdravje

Vas muči nočna zgaga? Mogoče je težava v tem ...

M.Z.
24. 1. 2022, 16.10
Posodobljeno: 27. 1. 2022, 09.58
Deli članek:

Zgaga je ena najpogostejših težav, ki pesti na milijone ljudi.

Težave z zgago se lahko pojavijo kadarkoli v dnevu, a je pri mnogih pogostejša ponoči, kar pa vpliva na kakovost spanja. Pekoč občutek nas zbudi, ko posežemo po rešitvi pa se dokončno prebudimo in pogosto težko zaspimo nazaj.

Težave z nočno zgago delujejo kot začaran krog – številni dejavniki čez dan prispevajo k nastanku neprijetnih simptomov, ki motijo nočni spanec, ta pa vodi do slabšega počutja in utrujenosti. To lahko močno vpliva na delovno učinkovitost. Pripravili smo vam nekaj koristnih nasvetov, kako hitro in učinkovito pogasimo nočno zgago.

Simptomi zgage 

- moteč občutek na predelu zgornjega dela trebuha,

- vračanje hrane v ustno votlino,

- pekoča bolečina v požiralniku,

- razjede v ustih,

- grenak okus,

- spahovanje,

- bruhanje,

- zadah.

1. Izogibajte se uživanju hrane pred spanjem

Vsaj tri ure pred spanjem pojejte lahko večerjo. S tem boste poskrbeli, da bo izločanje kisline v želodcu pod nadzorom pred spanjem. Ob tem je pomembno, da tudi hrano dobro prežvečite.

2. Omejite uživanje hrane, ki draži želodec

Živila, ki zvišajo koncentracijo želodčne kisline, lahko poslabšajo simptome nočne zgage. Izogibajte se paradižniku, citrusom, čebuli, česnu, mastni in začinjeni hrani, kofeinu in uživanju alkoholnih pijač.

Aloe vera v kombinaciji z drugimi zelišči pomaga pri težavah z zgago.

3. Nazaj k naravi ali moči naravnih zelišč

Pri težavah z zgago pogosteje sežemo po sintetičnih rešitvah, ki pa imajo škodljive stranske učinke. Narava vam lahko pri zgagi pomaga še konkretneje in brez nezaželenih stranskih učinkov. Izberite prehranska dopolnila, ki vsebujejo aloe vero, sladki koren, slez, slezenovec in kamilico. Ta kombinacija v pravih odmerkih hitro nevtralizira pekoč občutek, bolečino in občutek težine ter zaščiti sluznico požiralnika. Preprečuje pa tudi razdraženost želodca.

4. Spite na privzdignjenem vzglavniku

Za preprečitev nočnega refluksa dvignite posteljno vzglavje ali pa glavo podložite z dvema vzglavnikoma, saj boste tako preprečili zatekanje kisline v požiralnik.

5. Spite na levi strani

Spanje na desni strani želodca bolj izpostavlja spodnjo zapiralko požiralnika želodčni kislini, kar povzroča refluks kisline. Svetujemo vam, da spite na levi strani.

6. Izgubite kakšen odvečni kilogram

Zaradi kopičenja maščob v predelu trebuha se pritisk na želodec poveča, želodčna kislina pa se posledično dviguje nazaj v požiralnik.

Sladki koren v kombinaciji z drugimi zelišči pomaga pri težavah z zgago.