Za zdravo telesno težo

Leča je pozabljena stročnica, ki bogati jedilnike in zdravje

Mare Koren
23. 1. 2022, 10.00
Deli članek:

Stročnice so tista vrsta prehrane, na katero pogosto pozabimo, a so še kako pomembne za normalno delovanje prebavnega sistema. Tokrat spomnimo na lečo, ki ima kar nekaj ugodnih vplivov na zdravje.

Dreamstime
Odličen vir vlaknin in mineralov, ki si jih je vredno privoščiti.

Leča spada med rastline, ki so jo zaradi slabe donosnosti drugih sort precej hitro postavili na rob. A naj povemo, da se skoraj pozabljena stročnica danes spet z velikimi koraki vrača na jedilnike, saj se zaradi vse večjega zavedanja po zdravi in naravni prehrani uvršča na sam vrh. Ugodno vpliva na zdravje in pomaga pri ohranjanju zdrave telesne teže.

Zelena, rumena, oranžna

Lečo so gojili že v kameni dobi, takrat so jo poznali na območju današnje srednje in južne Evrope. Še danes jo pridelujejo v Rusiji, Indiji in v Združenih državah Amerike. Je enoletna zelnata rastlina grmaste oblike, posute z mehkimi dlačicami. Za uspevanje potrebuje veliko toplote in sonca, ne prenese nizkih temperatur. Danes poznamo več različnih vrst, a pri nas so najbolj zastopane zelena, rumena in oranžna oziroma rdeča.

Zelena leča je znana predvsem po visoki vsebnosti beljakovin. Prav tako tudi kot celinska leča in v Evropi največ uporabljena in najbolj cenjena. Njena posebnost je, da med kuhanjem ohrani obliko, in ne razpade. Pri nakupu bodite pozorni pri izbiri sorte, saj poznamo debelo in drobno zeleno lečo. Če se odločite za debelo, jo je večer pred kuhanjem dobro namakati.

Rumena leča izvira iz Azije, kjer je tudi najpogosteje na jedilnikih. V Indiji jo boste našli pod imenom »dal«. Pogosto jo uživajo kot glavno jed ali kot prilogo s karijem. Vsebuje nekaj več škroba in je precej bolj nasitna.

Oranžna leča ima številne sorte, ki se med seboj razlikujejo po barvi. Pri nas jo boste pogosto našli tudi pod opisom rdeča leča. Vse imajo ploščato in okroglo obliko, je precej priljubljena v kulinariki. Njena prednost je predvsem ta, da je pred kuhanjem ni treba namakati. Hitro se tudi razkuha, tako lahko iz nje pripravimo odličen pire ali pa z njo zgostimo juho.

Bogastvo vlaknin, železa, kalija

Strokovnjaki so potrdili, da pogostejše uživanje leče lahko znatno zniža vsebnost holesterola v krvi, ki je tesno povezan s tveganjem za bolezni srca. Raziskave potrjujejo tudi, da uživanje leče kot bogatega vira prehranskih vlaknin krepi nadzor nad krvnim sladkorjem. Po količini železa tekmuje z belim mesom in ribami, hkrati pa vsebuje veliko folne kisline. Leča je tako primerno živilo za tiste, ki jih muči slabokrvnost, in bodoče mamice.

***okvirček: IDEALNO ŽIVILO PRI DIETAH Obrok pripravljene jedi iz leče nas bo hitro nasitil in poskrbel, da nas lakota ne bo napadla še naslednjih nekaj ur. Prav tako je njena hranilna vrednost izjemno nizka. poudarek: Po količini železa leča tekmuje z belim mesom in ribami, vsebuje pa tudi veliko folne kisline. leča v posodici (Glavna): Odličen vir vlaknin in mineralov, ki si jih je vredno privoščiti. hujšanje leča: Zelena leča je nekoliko večja, zato jo je dan pred pripravo treba namakati. Leča (tri posodice): Med seboj se ne razlikujejo le po barvi in velikosti, temveč tudi po sestavi.***