Zobna gniloba

Z brusnicami in jabolki nad bakterije v ustih

Tea Dečman
23. 1. 2022, 21.34
Posodobljeno: 23. 1. 2022, 21.57
Deli članek:

Karies je najpogostejša zobna težava – in to ne le pri otrocih oziroma pri mlajših generacijah, ampak se z njo spopada tudi nemalo odraslih.

Dreamstime
Med grizenjem jabolk se izločajo večje količine sline, ki pomagajo »odplaviti« bakterije s površine zob.

Govorimo seveda o zobni gnilobi, ki povzroča propadanje zoba oziroma zobne sklenine. Čeprav hrana sama po sebi povečuje nevarnost za karies – še posebej če ostajajo ostanki hrane na zobeh predolgo –, imajo lahko določena živila obenem vendarle tudi zaščitno funkcijo. V nadaljevanju izpostavljamo živa, boga s snovmi, ki so še posebej koristne za zaščito zob.

Brusnice

V brusnicah lahko najdemo večjo količino flavonoidov. Gre za zelo koristne snovi, ki so med drugim znane po protimikrobnih učinkih. To pomeni, da lahko uspešno pomagajo tudi pri zaviranju razmnoževanja bakterij v ustni votlini oziroma na zobeh, s tem pa posredno prispevajo k zmanjšanju nevarnosti za karies. Podoben učinek imajo sicer tudi druge vrste jagodičevja. Vpliv flavonodiov v brusnicah je pravzaprav zelo podoben učinkom v mehurju oziroma v sečilih. Znano je, da so prav brusnice eno najboljših živil za preprečevanje okužb sečil. Zaradi flavonoidov se namreč bakterije težje oprimejo sten mehurja, s tem pa se zmanjša nevarnost za bakterijsko okužbo. Podobno se torej zgodi tudi v ustni votlini, kar je bilo potrjeno tudi z nekaj študijami.

Jabolka

Jabolko na dan morda ne prežene le zdravnika stran, ampak tudi zobozdravnika. Tudi jabolka namreč spadajo med živila, ki lahko pomagajo pri preprečevanju kariesa. Podobno kot pri brusnicah imajo tudi tu precej zaslug flavonoidi, poleg tega pa se med grizenjem jabolk izločajo nadpovprečne količine sline, ki lahko pomagajo »odplaviti« bakterije s površine vaših zob.

Kakav

Možnosti za karies lahko zmanjšamo tudi s pomočjo kakava, in sicer predvsem zaradi polifenolov. Ti veljajo namreč za odlične »uničevalce bakterij«. Polifenoli v kakavu so še posebej učinkoviti prav pri uničevanju bakterij, ki so najpogosteje krive za zobno gnilobo oziroma karies. Seveda pa to ne pomeni, da je priporočljivo uživati mlečno čokolado, čokoladne ploščice in podobne »priboljške«. Čeprav drži, da lahko v teh živilih najdemo tudi kakav, obenem vsebujejo tudi ogromno sladkorja, ki bi povsem izničil pozitivne učinke kakava. Če želite pomagati svojim zobem, se morate torej omejiti na grenki, presni kakav v prahu brez dodatkov.

Pravi čaj

Zaradi epigalokatehin galata in drugih flavanolov je lahko v boju s kariesom zelo koristen tudi pravi čaj, na primer črni. K zaščitnim učinkom pravega čaja pa obenem pripomore tudi dejstvo, da lahko v listih rastline, ki se uporablja za pripravo tega napitka, najdemo tudi precej fluora – minerala, ki je zelo pomemben za zdravje zob. Seveda pa je tudi tu potrebno podobno opozorilo kot pri kakavu: če boste čaju dodali sladkor, bo ta zasenčil pozitivne učinke.

Arašidi

Verjetno najbolj presenetljivo živilo na tem seznamu so arašidi. Kot so ugotovili raziskovalci, naj bi arašidi spadali med živila, pri katerih je nevarnost za nastanek kariesa med najmanjšimi. To naj bi bilo v precejšnji meri povezano z dejstvom, da zahteva uživanje arašidov precej žvečenja. Posledično se izločajo večje količine sline, zato se bakterije precej težje oprimejo vaših zob, kar pomeni, da ne morejo povzročiti večje škode.