Telovadba

Zjutraj si najprej temeljito raztegnimo zaspane ude

Mojca Kopriva
23. 1. 2022, 08.50
Deli članek:

Vsi dobro poznamo trenutke, ko se moramo za dobro počutje le dobro pretegniti, denimo zjutraj v postelji ali vsaj potem, po večurnem sedenju.

Dreamstime
Pri izpadnem koraku poskrbite, da je sprednja noga pod kotom 90 stopinj in da stopalo ni preveč nazaj.

Že z blagimi raztegi mišic lahko izboljšamo počutje, predvsem ker nam raztezne vaje pomagajo ublažiti napetost v telesu. Tu je nekaj razteznih vaj, ki bi jih za boljše počutje morali narediti vsak dan.

Izpadni korak z iztegnjenim kolenom

Podaljšajte svoj korak v globok izpadni korak in v kolenu iztegnite zadnjo nogo. Čutite razteg v bokih in nogah? Poskrbite, da je sprednja noga pod kotom 90 stopinj in da stopalo ni preveč nazaj. Iztegujte koleno in občutite razteg v bokih. Da bi vajo otežili, se dvignite s telesom navzgor in iztegnite roke predse, vstran ali navzgor. Ponovite z drugo nogo.

Strešica

Ena najbolj priljubljenih vaj v jogi je strešica. Položaj se osredotoča na gibljivost bokov, ramen, hkrati pa razteza mišice v ramenih, srednjem delu hrbta in zadnjem delu nog. Kako vajo izvesti? Začnite v položaju deske, ramena naj bodo nad zapestjem rok. Potisnite boke navzgor proti stropu in s telesom ustvarite obliko trikotnika. Glavo ohranite med rokama in iztegnite nogi, kolikor je mogoče. S petama se poskušajte dotakniti tal, prste na rokah pa razširite tako, da je teža telesa razporejena na roke in noge.

Dreamstime
STREŠICA

Stranski razteg

Stojte tako, da so noge v širini bokov. Dvignite eno roko navzgor, z dlanjo, obrnjeno navznoter. Nagnite se na nasprotno stran in zadržite položaj za osem sekund. Vajo ponovite z drugo roko. Stranski raztegi pomagajo raztezati ves stranski del hrbta in boke ter so odlični za zmanjševanje napetosti v mišicah hrbta.

Dreamstime
STRANSKI RAZTEG

Položaj otroka

Gre za razteg, ki je verjetno eden najbolj pomirjujočih, sicer pa je odličen za raztezanje spodnjega dela hrbta, zadnjice in ramen. Pojdite na vse štiri na blazini, razširite kolena navzven in prekrižajte stopala zadaj za zadnjico. Zadnjico spustite na stopala in roki iztegnite predse na blazino. Počivajte na svojih stopalih, glejte v tla in globoko dihajte.

Dreamstime
POZA OTROKA

Razteg noge

Večina odraslih bi potrebovala več razteznosti v svojih stegnih, prav tako lahko z naslednjo vajo dobro okrepite središče telesa, trebušne mišice. Ulezite se na hrbet z iztegnjenima nogama. Dvignite eno nogo iztegnjeno proti nosu in dvignite ramena od podlage. Nogo poskušajte karseda iztegniti in narediti špičko. Spodnja noga, ki je ostala na podlagi, naj bo prav tako čim bolj iztegnjena. Zadržite nekaj sekund in ponovite z drugo nogo.

Dreamstime
MAČKA

Mačka

Je vaš hrbet otrdel? Ta položaj vam bo pomagal pospešiti prekrvitev in izboljšati mobilnost hrbtenice. Na podlogi za jogo pojdite na kolena in na roke. Zapestja naj bodo tik pod rameni, kolena tik pod boki. Izravnajte hrbtenico, nato pa jo usločite navzgor kot mačka. Medtem poglejte v tla ali popek in nato znova zravnajte hrbtenico. Vajo ponovite desetkrat.