Anemija

Znaki slabokrvnosti, ki jih večkrat spregledamo

Tea Dečman
4. 12. 2021, 16.34
Deli članek:

Če se ves čas počutite izčrpane, je morda čas, da povečate vnos železa in vitamina B12. Vendar v primeru anemije oziroma slabokrvnosti ni tako preprosto.

Dreamstime
Pregled krvi.

Če telo nima dovolj železa, ne more proizvesti dovolj beljakovine, imenovane hemoglobin, ki je bistvena za delovanje rdečih krvnih celic. Hemoglobin je bogat z železom, daje krvi rdečo barvo in omogoča, da se kisik veže na celice, ki ga v krvnem obtoku prenašajo po telesu. Kadar primanjkuje železa za ustvarjanje ustreznih količin hemoglobina, nekateri deli telesa ne prejmejo kisika, ki ga potrebujejo. To lahko opazimo pri telesnih aktivnostih, ki smo jih še nedavno opravljali brez težav, nato pa nenadoma težko pridemo do sape.

Nosečnost

Nosečnice so izpostavljene pomanjkanju železa, kar telo za dovajanje kisika do ploda nadomesti z zmanjšano gostoto krvi in poveča vodni del. Drugi razlog je, da vam bodoči dojenček tako rekoč »odžira« zaloge železa.

Prehranjujete se vegansko

Nemalo veganov se sooča s slabokrvnostjo. Železo najdemo tudi v soji, temno zeleni listnati zelenjavi in ​​tofuju, ne zgolj v mesu. Vendar dietetičarji opozarjajo, da vegani težko dobijo dovolj vitamina B12 zgolj z vnosom hrane.

Nenavadni prigrizki

Eden izmed nenavadnih simptomov anemije je hrepenenje po izdelkih, kot so ledene kocke, soda bikarbona, glina ali celo svinčniki in posušena barva. Zdravniki in raziskovalci še vedno ne vedo, zakaj bolniki hrepenijo po žvečenju ali uživanju tako nenavadnih snovi, vendar je to pogost simptom anemije zaradi pomanjkanja železa.

Dreamstime
Glavobol

Pogosti glavoboli

Večina od nas se na vsake toliko časa sooči z glavobolom, a če se ti ponavljajo in so poleg tega dolgotrajni, se razlog morda ne skriva v stresu, temveč v slabokrvnosti. Zaradi zmanjšanega števila rdečih krvnih celic se poveča pretok krvi v možgane, kar lahko povzroči bolečine.

Hladne okončine

Ljudje, ki jim primanjkuje železa, imajo večkrat hladne roke in noge. To je način, kako se telo sooča s prenizkim številom rdečih krvnih celic – pretok krvi omeji na področja, ki so nujno potrebna za delovanje organov.