Perilo

Stvari, ki ne smejo nikoli končati v sušilnem stroju

Zoran Franc
4. 12. 2021, 18.16
Deli članek:

Sušilci so še kako priročni, saj v teh dneh perila ne moremo sušiti zunaj. Vendar vse ne spada v sušilni stroj, saj lahko perilo tudi uničite.

Dreamstime
Sušilni stroj.

Priznajmo, ko nam zmanjkuje časa, se sveže oprano perilo hitro znajde v sušilnem stroju.  Vendar žal vse ne spada vanj, saj lahko nekatere tkanine uničimo, pa tudi pralni stroj.

Športna oblačila

Športna oblačila so sintetična in narejena iz umetnih vlaken. Pralnega stroja ne bodo poškodovala, vendar lahko zaradi vročega zraka postanejo neuporabna. Večina športnih oblačil je narejena iz posebnih materialov ali prevlečena z zaščito pred sončnimi žarki. Z visoko temperaturo in intenzivnim sušenjem lahko uničite funkcionalne dele, iz katerih so te tkanine razvite. Toplota uniči tudi elastičnost ter oslabi material.

Spodnje perilo

Spodnje perilo je po navadi iz bombaža, kar sicer ne predstavlja velikega tveganja, vendar ne pozabite, da so pasovi običajno narejeni iz elastana, ki mu visoka temperatura ne ustreza. Vročina bo namreč uničila rob moških boksaric, skrajšala življenjsko dobo modrčka, obrabila lateks ter čipke. Pogosto se tudi obrabi šiv, v katerem je kost.

Youtube
Slabe tri četrtine žensk uporablja bombažne spodnje perilo, več kot polovica pa se jih izogiba tangicam in/ali čipkastemu perilu.

Hlačne nogavice

Hlačne nogavice so narejene iz najlona in se tudi sicer hitro strgajo. Najverjetneje že veste, da zato niso primerne za sušenje v sušilnem stroju.

Tekači, preproge

Tudi tekačem in preprogam, ki jih imate v stanovanju, raje namenite naravno sušenje. Preproge so večinoma narejene iz umetnih materialov ali pa so precej velike. Nikar ne pozabite, da se med sušenjem še povečajo. Umetna vlakna lahko izgubijo barvo ali obliko, kar poškoduje tudi obliko preproge, prav tako sušilni stroj uniči gumijasto podlogo, ki preprečuje, da bi preproge in tekači »pobegnili« z mesta.