ZNANILCI BOLEZNI

Težav z vidom in šibkosti ne pripisojte utrujenosti, lahko so zgodnji znaki možganske kapi

Tea Dečman
28. 11. 2021, 21.32
Deli članek:

Kap se pojavi, ko se krvna žila v možganih zamaši (ishemična kap) ali začne krvaveti (hemoragična kap). V obeh primerih lahko pride do hude poškodbe možganov in celo smrti.

Profimedia
Možganska kap lahko doleti kogarkoli in kadarkoli ter povzroči resne fizične in mentalne poškodbe.

Kap je peti najpogostejši vzrok smrti v Evropi. Možgansko kap lahko preprečimo s telovadbo, omejitvijo vnosa soli in ohranjanjem zdrave telesne teže. Možganska kap lahko doleti kogarkoli in kadarkoli ter povzroči resne fizične in mentalne poškodbe, kot so paraliza, težave z razmišljanjem, razumevanjem drugih, slepota. Na žalost lahko prve znake kapi zamešamo z drugimi težavami, zaradi česar se odzovemo prepozno. Tu je nekaj zgodnjih znakov kapi, ki jih ljudje pogosto ignorirajo.

Težave z vidom na eno oko

Možgani so razdeljeni na dve polovici, vsaka pa je odgovorna in nadzoruje nasprotno stran telesa. Ko možgane prizadene kap, lahko povzroči težave z vidom na eno oko. Ker morata biti za dober vid obe očesi enako osredotočeni na točko v prostoru, bo kap povzročila dvojni vid, saj očesi nista več usklajeni. To z lahkoto odpravimo, češ da smo le utrujeni, smo preveč brali, gledali televizijo ali delali za računalnikom. Sprememba vida samo na eno oko je morda znak kapi ali druge resne zdravstvene težave, zato se morate posvetovati z zdravnikom.

Izguba občutka ali šibkost v eni roki

Tako kot pri vidu, kjer kap vpliva na eno oko, lahko vpliva samo na eno stran telesa, odvisno, kje je zamašena žila oziroma kje so krvavitve v možganih. Nenadna šibkost ali omrtvičenost uda na eni strani v roki ali nogi, ki ne izgine v nekaj minutah, je lahko znak kapi. Če ste se ravno zbudili in je vaša roka zaspala, ne pomeni, da gre za kap. Če se stanje ne spremeni več kot nekaj minut, pa lahko pomeni, da je nekaj hudo narobe.

Nerazločen govor in omotičnost

Ko kap prizadene eno stran možganov, lahko zmoti ravnotežje ali govor. Tudi ta simptom hitro spregledamo, če pijemo alkohol. Vendar če simptom nekaj ur ne izgine, je lahko težava resna. Če vam ena stran obraza upade ali imate težave z govorom, morda pomeni, da je prizadet del možganov, ki je odgovoren za govor, ali pa so poškodovani kranialni živci, ki so odgovorni za obrazne mišice – ko se pojavi slabši pretok krvi zaradi kapi. Notranje uho je odgovorno za ravnotežje in izguba krvi v delu možganov, ki interpretira te signale, lahko vodi do močne vrtoglavice in omotice. Če se pojavijo še težave z govorom, se takoj posvetujte z zdravnikom.

Težave z razmišljanjem

Kap pomeni, da delu možganov primanjkuje kisika, kar lahko prinaša težave s koncentracijo in razmišljanjem. Če se težko izrazite in ne najdete besed, ki bi jih radi povedali, je to morda znak kapi.

Hud glavobol ali migrena

Med kapjo, pri kateri pride do zapore žile, nekateri pacienti pravijo, da niso čutili ničesar. Da je bila kap popolnoma brez bolečin. Kap, ki vključuje notranjo krvavitev, pa lahko povzroči migreno. Nenaden hud glavobol ali migrena pri ljudeh, ki se nikoli niso spopadali z migrenami, je lahko znak kapi. Če pride do upada obraza, omrtvičenosti roke, težav pri govoru ali če opazite zgornje simptome, takoj pokličite reševalca. Sekunde so ključne, ko gre za kap. Če čakate predolgo, lahko pride do dolgotrajnih poškodb možganov, težav z govorom, paralize, težav z vidom ali celo smrti.

***Template b13: PPS (možgani):  PPS (možganska kap): Ko kap prizadene eno stran možganov, lahko zmoti vaše ravnotežje ali govor. PPS (slabovidnost): Ko možgane prizadene kap, lahko povzroči težave z vidom na eno oko. POUDAREK: Med kapjo, pri kateri pride do zapore žile, nekateri pacienti pravijo, da niso čutili ničesar. Da je bila kap popolnoma brez bolečin. RDEČ OKVIR: KOGNITIVNE SPOSOBNOSTI Kap pomeni, da delu možganov primanjkuje kisika, kar lahko prinaša težave s koncentracijo in razmišljanjem. Če se težko izrazite in ne najdete besed, ki bi jih radi povedali, je to morda znak kapi. Brez sivega okvirja in številke***