Če ste tudi vi vikend preživeli tako, da ste oprali kar nekaj strojev perila in se ob tem spraševali, kam še kaj obesiti, verjetno niste edini, saj se s to težavo ukvarja precej gospodinjstev pri nas. Vsi bi si želeli, da je perilo čim prej suho, zato se včasih zgodi, da debelejše kose damo na radiatorje. Stojalo s perilom odmikamo od kuhinje, da se perilo ne bi navleklo vonja kuhe, in ga prestavljamo v spalnico ali dnevno sobo, a vse to lahko precej poslabša naše zdravje. 

prezračevanje 2
Shutterstock
Zarosena okna in spremljajoča plesen so pogost pojav zatesnjenih hiš.

Sušenje je lahko zdravju škodljivo

Sušenje perila tako na radiatorjih kot tudi na stojalih za sušenje v bivalnih prostorih, predvsem v spalnici, je lahko zdravju škodljivo. To se dogaja predvsem v primerih, ko ne zračite dovolj in ne skrbite za odvajanje vlage iz prostora. Poleg tega ne smemo zanemariti, da s sušenjem izhlapevata tudi prašek in mehčalec, v katerih so nevarne spojine, ki jih vdihavamo. Zato v tem primeru poskrbite, da boste v prostor, v katerem sušite perilo, dovedli dovolj svežega zraka, prav tako ga postavili na mesto, na katerem se čim manj zadržujete. V ta namen izkoristite kabinet oziroma delovno sobo. Nič ne bo narobe, če boste perilo sušili v zimskem vrtu.

Težave z vlago, pojav dihalnih težav

Sušenje perila v zaprtih prostorih oziroma stanovanjih pogosto povzroča težave z vlago. Nikar pri tem ne pozabite, da je vlažno okolje idealno okolje za razvoj pršic in plesni. Te pa povzročajo hude zdravstvene težave, med katerimi so astma, bronhitis, alergije, kašelj, draženje kože, oči, glavobol in slabost. Kaj narediti, če nimate primernega prostora, kjer bi lahko obesili in sušili perilo, a bi se radi izognili težavam? Perilo obesite v prostor, kjer preživite najmanj časa, oziroma ga po potrebi prestavljajte. Prav tako prostore redno in temeljito zračite, da preženete vlago in škodljive kemikalije, ki se med sušenjem sproščajo. Ustvarite prepih, tako boste prostor dobro prezračili, zmanjšali vlago in odpihnili škodljive snovi.