Prve odmerke zdravila proti covidu-19 molnupiravir je v Sloveniji pričakovati predvidoma v začetku decembra. Za nekaj več kot 13 milijonov evrov bo Slovenija naročila 21.600 terapevtskih odmerkov, so pojasnili na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ). Terapevtski odmerek zdravila je skupno število kapsul, potrebnih za en sam potek zdravljenja, torej bo prva pošiljka tega zdravila zadostovala za zdravljenje 21.600 bolnikov s covidom-19.

Cepiva še vedno nudijo boljšo in trajnejšo zaščito kot novo zdravilo, poudarja Jerala. Novo zdravilo sicer za 50 odstotkov zmanjšuje verjetnost hospitalizacije pri okuženem s koronavirusom: "Kar je nekaj, ni pa toliko, da bi bil človek popolnoma sproščen."  Tudi predstojnica ljubljanske infekcijske klinike Tatjana Lejko Zupanc je opozorila, da novo zdravilo ni nadomestek za cepljenje.

Zdravilo po Jeralovih besedah deluje na koronavirus na način, da poveča mutacije v virusu in ga onesposobi tako, da se ta ne more več razmnoževati. Najprej so ga razvili za zdravljenje gripe in ebole, potem pa se je izkazalo, da dobro deluje tudi na novi koronavirus.

Zdravilo je po besedah Lejko Zupančeve namenjeno tistim, ki že imajo simptome covida-19, ne potrebujejo pa še hospitalizacije. Zdravilo je po njenih besedah treba aplicirati v prvih petih dneh po tistem, ko se pokažejo simptomi bolezni. "Treba ga je aplicirati, še preden se pokaže, da gre za hujši potek bolezni," je ob tem poudaril Jerala.

Ker zdravilo trenutno še nima dovoljenja za promet v Sloveniji, se bo izdajalo pod posebnimi pogoji in se bodo morali še dogovoriti, na kakšen način in kdo bo zdravilo predpisoval. Idealno bi bilo, da bi ga predpisoval lečeči zdravnik oz. zdravnik v covidni ambulanti ali urgentnem centru, a morajo še najti rešitev, ki bo v skladu z zakonodajo in predpisi, ki veljajo za predpisovanje takšnih zdravil, je pojasnila Lejko Zupančeva.

Zdravilo je sicer namenjeno bolnikom, ki so najbolj ogroženi za težek potek bolezni. Med njimi je navedla vse, ki so starejši od 65 let, ljudi s kroničnimi boleznimi, med katerimi je posebej izpostavila bolnike s sladkorno boleznijo, pa tudi srčne bolnike, bolnike z motnjo imunskega sistema, revmatološke bolnike, bolnike z rakom, jetrne, ledvične bolnike. Zdravilo bo namenjeno tako necepljenim kot cepljenim bolnikom.

Izredno uporabo zdravila podjetja Merck je prejšnji petek odobrila Evropska agencija za zdravila (Ema).