Tudi do nižin

Pred nami je vremensko razgiban konec tedna: pošiljka snega bo v teh krajih neizogibna

G.G.
25. 11. 2021, 16.31
Posodobljeno: 25. 11. 2021, 17.57
Deli članek:

Prihaja prva živahnejša poznojesenska vremenska sprememba. Govora je seveda o snegu.

PU Kranj
Nad 1000 metri nadmorske višine bo snežilo. Na prelazu Ljubelj bo v petek in čez vikend podobno kot na tej fotografiji izpred nekaj let.
V Julijskih Alpah bo do ponedeljka zjutraj lahko zapadlo od 40 do okoli 70 cm snega, morda celo več. Nekoliko manj ga bo v Karavankah in Kamniško Savinjskih Alpah, v vzhodnih Karavankah pa med 20 in 40 cm. Snega bo manj tudi pod 1000 m nadmorske višine.

Pri podajanju najverjetnejšega poteka dogajanja se držimo napovedi vremenoslovcev iz Agencije za okolje (Arso). »Pred nami je vremensko zelo razgiban konec tedna,« z uvodnim stavkom takoj pritegnejo pozornost bralca, ki ob tem vztrepeta in v mislih preklinja sneg v petkovih jutranjih urah na prelazu Ljubelj.

Pa je slutnja točna? Ima podlago v prognozi? Ima! Sredozemski ciklon je že nad našimi kraji, v petek pa se bo še poglobil. To pomeni, da bo v hribih in gorah prevladovalo oblačno vreme z občasnimi padavinami. V igri so tri glavne padavinske faze: »s četrtka na petek in v petek dopoldne, v noči na soboto (bog ne daj, da tudi čez dan, op.a) in z nedelje na ponedeljek.«

Ključen podatek je lokacija predvidenih padavin. Meteorologi jih največ pričakujejo na območju Julijskih Alp in zahodne polovice Karavank. Še drug nujen podatek. Meja sneženja bo odvisna od intenzivnosti padavin in položaja temperaturne meje med toplejšim in hladnejšim zrakom, nižja pa bo na severu kot na jugu države. Preveč abstraktno? Nad 1000 metrov bo večinoma snežilo, »razen v četrtek popoldne in zvečer, ko bo meja sneženja še lahko nekoliko višje. Tako bo gore do ponedeljka kar dobro zasnežilo, še posebno zahodno polovico,« pravijo na Arsu.

Kaj pa nižje, kjer biva večina slovenskega življa? »Že v noči na petek ali v petek zjutraj bo snežilo tudi v višje ležečih dolinah severne Slovenije, v petek dopoldne lahko občasno tudi ponekod po nižjih legah severnega dela Slovenije. Še več možnosti za sneženje po nižinah bo v noči na soboto in v soboto zjutraj, ko bo meja sneženja med 300 in 700 metri, nato se bo prehodno nekoliko dvignila.« Tudi v nedeljo bodo še občasne padavine, deloma plohe. Oblačnost se bo občasno trgala.

Bralec naj iz previdnosti opusti vožnjo čez 1367 metrov nad morsko gladino ležeči prelaz Ljubelj.