Zdrava prebava

Po mastnem obroku pijte mlačno vodo z limono

T.D.
21. 11. 2021, 14.04
Deli članek:

Običajno se tudi tisti, ki se poskušajo prehranjevati čim bolj zdravo – in so pri tem nadpovprečno uspešni –, težko uprejo občasnim pregreham.

Dreamstime
Za pomoč po mastnem obroku bo poskrbel napitek z dodatkom limoninega soka, ki pomaga razgraditi maščobe.

Pri tem gre pogosto za obroke, ki vsebujejo veliko transmaščob in nasičenih maščob, ki obtežijo želodec. Po obilnem obroku se lahko še nekaj časa počutite slabo, zlasti če niste navajeni mastne hrane. Pomembno je, da se takšni »prekrški« ne zgodijo pogosto, toda če vas občasno zanese, je dobro vedeti, kako si po mastnem obroku čim prej opomorete …

Mlačna voda in zeliščni čaj

Preprost ukrep po obroku, ki je vseboval veliko (nezdravih) maščob, je pitje mlačne vode. Mlačna voda namreč pomirjujoče vpliva na prebavni sistem, ki je zaradi mastne hrane najverjetneje razdražen. S pomočjo mlačne vode lahko poskrbite za hitrejšo razgradnjo hrane, saj topla tekočina pospeši delovanje metabolizma. Kombinacija mastne hrane in dehidracije je še posebno neprijetna, zato je pitje tekočine po mastnem obroku zelo pomembno. Seveda pazite, da s količino ne boste pretiravali, saj lahko dodatno obteži želodec. Namesto tople vode lahko pijete tudi zeliščni čaj. Dobra izbira so predvsem čaji iz sestavin, ki pomirjajo prebavila, na primer kamilični ali komarčkov čaj. Po mastnem obroku je koristen tudi čaj iz ingverja. Za hitro pomoč pa bo poskrbel napitek z limoninim sokom, ki pomaga razgraditi maščobe.

Kratek sprehod

Čeprav imate po mastnem in kaloričnem obroku občutek, da se ne morete niti premakniti, počitek ne bo najboljša izbira. Pametneje je, da se odpravite na kratek, približno 30-minutni sprehod. Seveda to ne pomeni, da mora biti hoja hitra – to ima lahko celo negativen vpliv na počutje. Počasen, umirjen sprehod bo povsem zadoščal. Malce gibanja bo spodbudilo prebavo, zato bo razgradnja mastne hrane, ki ste jo zaužili, hitrejša in manj neprijetna.

Temperatura hrane in pijače

Kot smo zgoraj pojasnili, so lahko topli napitki po mastnem obroku koristni. Po drugi strani imajo hladne pijače skoraj diametralno nasproten vpliv, saj upočasnijo oziroma otežijo prebavni proces ter povečajo nevarnost za napihnjenost. Podoben učinek imajo tudi hladna živila. Sladoled po zelo mastnem obroku zato ni najboljša ideja.

Fermentirana živila

Učinkovita pomoč po obroku, ki je vseboval veliko nasičenih maščob ali transmaščob, so probiotiki. Tudi ti pomagajo pospešiti prebavni proces, obenem pa so pomembni za ponovno vzpostavitev bakterijskega ravnovesja v črevesju. Zelo mastna hrana lahko negativno vpliva tudi na črevesni mikrobiom. Količino probiotikov, torej koristnih bakterij v črevesju, lahko povečate na različne načine. Ena od možnosti so fermentirana živila. Če imate po mastnem obroku občutek obteženosti, pojejte malce kislega zelja ali repe. Pomagate si lahko tudi s probiotičnimi prehranskimi dodatki.

Odhod v posteljo

Če ste si privoščili zelo masten obrok, čas odhoda v posteljo prestavite na poznejšo uro. Med spanjem se namreč prebava upočasni; če mastna hrana ni vsaj deloma prebavljena, se boste najverjetneje kmalu zbudili zaradi prebavnih težav. Še pametneje je, da poskušate občasne obroke, ki vsebujejo nadpovprečno količino maščob, načrtovati tako, da jih boste zaužili vsaj tri ure pred odhodom v posteljo.