ZOBNA PROTEZA

Jejte počasi in grizite zgolj z zadnjimi zobmi

Tea Dečman
27. 11. 2021, 09.12
Deli članek:

Zobna proteza je zelo osebna; vsak jo razume na edinstven način, pa vendar so nekatere stvari skupne vsem uporabnikom.

Dreamstime
Na začetku pacienti s protezo potrebujejo več časa, da se privadijo na spremembe v ustni votlini, na dobro izgovorjavo in prehranjevanje.

Prvi mesec je treba imeti protezo v ustih dan in noč, da se hitreje prilagodi podpornim površinam in mišicam. Nova proteza pogosto žuli, zato se v ustih pojavijo rdeči ali beli otiščanci. Če nevzdržno bolijo, lahko vzamete protezo iz ust. Vendar je treba, preden greste na pregled k zobozdravniku, protezo nositi nepretrgoma dva dni, da so otiščanci opazni in zobozdravnik natančno vidi, kje je treba pobrusiti oziroma razbremeniti protezo. Na začetku (prvih nekaj tednov) se lahko pojavlja tudi slinjenje in šešljanje (težave pri govoru). Vse to sčasoma in z nekaj vaje preneha. Lahko imate občutek, da je proteza premajhna (tiščanje) ali prevelika (ohlapna). Tudi tu je potreben čas, da se mišice in jezik navadijo na novo pridobitev v ustih.

Potrebne bo nekaj vztrajnosti

Običajno pacienti potrebujejo od enega do šest mesecev, da se popolnoma privadijo novim razmeram v ustih. V tem času, zlasti prvi mesec, je potrebne veliko potrpežljivosti in vztrajnosti, saj se je treba naučiti, kako s protezo jesti in govoriti. To je lahko velik izziv, še posebno pri starejših in ljudeh, ki težko sprejmejo, da morajo nositi snemljivo protezo.

Nasveti za nošenje proteze

Na začetku predlagamo mehko hrano. Ne grizite s sprednjimi zobmi zgornje proteze na sprednje zobe spodnje proteze. Ravno tako ne grizite samo na eni strani zadaj, saj bo proteza na drugi strani (oziroma zadaj, če grizete s sprednjimi zobmi) odstopala in se snemala. Vso hrano narežite na drobne koščke in jejte počasi, žvečite na obeh straneh enakomerno. Pijte veliko tekočine, izogibajte se lepljivi in trdi hrani, predvsem na začetku. Vedno zavestno grizite na zadnjih zobeh na obeh straneh čim enakomerneje. Spodnje proteze ne snemajte iz ust z jezikom, temveč z roko. Če imate delno protezo, primite kovinski del, ki objema preostale zobe, in jo povlecite iz ust. Lahko si pomagate z lepili za proteze, saj pričvrstijo protezo na podporno površino in povečajo samozavest pri govoru in jedi. Če se vam pojavijo otiščanci, usta spirajte s toplo slano vodo (do obiska zobozdravnika, ki bo težavo odpravil). Tudi govorjenje zahteva vajo: čim več govorite in berite na glas.