Hladni dnevi so odlična priložnost za pripravo domačih čajev iz zelišč. Posušena zelišča lahko sicer med seboj mešamo, a previdno, saj ne spadajo vsa skupaj. Čaje sicer pripravljamo tako, da dve čajni žlički zelišč prelijemo z 200 mililitri vrele vode. Premešamo in odstavimo ter pustimo stati deset minut. Tak napitek vsebuje tudi številna hlapljiva olja, ki nam koristijo že ob vdihovanju hlapov.

Prevretke pripravljamo predvsem iz zelišč, iz katerih je težje ekstrahirati aktivne sestavine. Gre za način priprave, ki je primeren predvsem za mešanice iz korenin, lupin in lubja. Dve žlički suhih korenin ali lubja prelijemo z 250 mililitri hladne vode in nato segrevamo do vretja. Potem v napol pokriti posodi kuhamo še pol ure.

pitje čaja
Dreamstime
Zoper vneto grlo pa tudi hripavost pomaga timijanov poparek.

Hladni čaji 

Dve čajni žlički zelišč prelijemo s hladno vodo in pomešamo. Hladne čaje lahko uživamo do šest ur po pripravi. Lahko jih tudi segrejemo do temperature, ki je primerna za pitje. Toda svetujemo vam, da za pripravo in pogrevanje ne uporabljate kovinskih posod, raje uporabite čajnike iz ognjevarnega stekla, emajla ali porcelana. Kovine, kot so aluminij, legirano jeklo in železo, lahko z nekaterimi sestavinami iz čajev neugodno reagirajo.

Čajev proti prebavnim motnjam ne sladkamo

Čaje, ki se pripravljajo za močnejše znojenje in kot zdravilo za prehladna obolenja, pijemo kar najbolj vroče, čaje proti želodčnim in črevesnim obolenjem pa zgolj tople. Čaje proti prehladnim obolenjem in kašlju sladimo z medom ali sadnimi sokovi. Taki čaji so precej lažje prebavljivi. Čajev proti driski, ki vsebujejo veliko čreslovin, nikoli ne sladimo z medom, saj s tem izničimo učinek aktivnih snovi. Ne sladimo niti čajev z grenčinami, saj je za njihovo delovanje pomemben prav grenak okus. Uživamo pa jih vsaj pol ure pred obrokom. Čaje proti želodčnim in črevesnim obolenjem pijemo pred obrokom ali po njem, tiste za pomiritev zjutraj ali zvečer, čaj proti nespečnosti pa pol ure pred spanjem.

materina dušica
Profimedia
Vrtna materina dušica ima sekretoren in spazmolitičen učinek. Povečuje aktivnost migetalk (cilij) v bronhijih in tako lajša izkašljevanje.

MATERINA DUŠICA

Dva grama materine dušice prelijte z 250 mililitri vroče vode. Pokrijte in odstavite za pet minut, nato precedite. Uživajte do tri skodelice na dan. Čaj se uživa proti prebavnim motnjam, nespečnosti, zgagi, čiru na želodcu in kašlju.

PROTI HRIPAVOSTI

Zmešajte 50 gramov materine dušice, 30 gramov korena trobentice, 10 gramov semen koromača in 10 gramov rosike. Dve žlički mešanice prelijte s 350 mililitri vrele vode in odstavite za deset minut. Odcedite in osladite z medom. Uživajte do tri skodelice na dan.

DOLGOTRAJNI KAŠELJ

Potrebujete 20 gramov ječmena, dve žlici materine dušice, en liter vode in pet žlic medu. Materino dušico in ječmen vsujte v kozico ter prelijte z vodo, zavrite in kuhajte še na zmernem ognju, dokler se ječmen ne omehča. Tekočino precedite in osladite z medom ter uživajte čez dan. Redno pijte, dokler kašelj ne izgine.

slezova korenina
Dreamstime
Slezova korenina

ČAJ IN KAPLJICE IZ BELEGA SLEZA

Eno žlico posušenih korenin belega sleza prelijte z dvema decilitroma hladne vode in pustite namakati osem ur. Če želite to uporabljati kot kapljice za nos, dodajte mešanici 50 mililitrov vode. Če želite uživati čaj, mešanico zavrite in uživajte v majhnih požirkih.

ŠIPEK

Zaradi visokega deleža vitamina C pripravki iz šipka služijo kot sredstvo za krepitev imunskega sistema in jih predpisujejo kot dodatno zdravilo pri prehladnih in drugih obolenjih, saj krepijo tudi odpornost proti drugim infekcijam. Šipkov čaj blagodejno vpliva na delovanje ledvic. Ljudje, ki trpijo za boleznimi ledvic, ledvičnimi kamni ali imajo težave s šibkim mehurjem, bi morali vsak dan uživati čaj iz šipka. Zaradi kiselkastega okusa je odličen tudi ob vročičnih stanjih. Semena se v ljudski medicini uporabljajo za odpravo ledvičnih kamnov, proti boleznim ledvic in mehurja ter revmatskim obolenjem. Eno žličko posušenih plodov vsujte v 250 mililitrov vrele vode, pokrijte in pustite deset minut, nato precedite. Uživate ga lahko kot lek, ki zdravi vnetja dihalnih poti. Priporoča se uživanje do treh skodelic na dan.

šipek
Profimedia
Šipkov čaj

PREBAVNE MOTNJE

Potrebujete 25 gramov posušenih cvetov sivke, 25 gramov origana in 25 gramov poprove mete. Pripravite mešanico. Dve žlički je vsujete v 250 mililitrov vroče vode in odstavite za deset minut. Potem precedite in uživajte eno skodelico čaja na dan.

GLAVOBOL IN MIGRENA

Zmešajte 25 gramov sivke, 25 gramov materine dušice, 10 gramov origana, 10 gramov vrbovega lubja in 10 gramov janeža. Za pripravo čaja potrebujete dve žlički mešanice, vsujte jo v 250 mililitrov vroče vode. Odstavite za deset minut, nato precedite. Pijte do tri skodelice dnevno, ne prevročega.

POPROVA META
Dreamstime
Meta osveži dah, krepi dlesni in ima antiseptične lastnosti.

POPROVA META 

Eno žličko posušenih listov poprove mete vsujte v 150 mililitrov vrele vode. Pokrijte in pustite 15 minut, nato precedite. Uživajte po eno skodelico čaja po vsakem obroku ob prebavnih motnjah in težavah s premajhnim izločanjem žolča. Čaj lahko uživate tudi kot pomirjujoče sredstvo tik pred spanjem.

PELIN 

Pelinov čaj od nekdaj zdravi želodčne, jetrne in žolčne težave. Čeprav je izjemno učinkovit, pa ga ne smete uživati več kot sedem dni. Ni priporočljiv za nosečnice in doječe matere ter ljudi s čirom na želodcu ali krvavitvami iz želodca ali drugih notranjih organov. Prav tako ga ne uživajte z zdravili za dvigovanje ravni železa. Pelina nikoli ne kuhajte, temveč ga zgolj poparite. Za pripravo čaja eno žličko pelina prelijte s skodelico vroče vode in pustite stati od tri do pet minut. Nato precedite. Dnevno lahko zaužijete eno skodelico čaja po obroku.