Ob slabem počutju seveda obiščete zdravnika in ga prosite, naj vam predpiše nekaj, karkoli, kar bo pomagalo odpraviti simptome. Morda boste imeli srečo in vam bo zdravnik lahko ponudil zdravilo, a običajno pri prehladih ni tako. Prav tedaj pa pogosto naredimo največ napak. Tu so nekatere.

Okužba in simptomi

Ljudje, ki ne razumejo prehlada, si lahko škodijo, svarijo zdravniki in farmacevti. Naša telesa imajo naravno prirojeno sposobnost, da se sama spopadejo z infekcijo. Tako lahko pri prehladu ali gripi le odpravljamo simptome in ne moremo zdraviti virusa. Z njim se mora telo spopasti samo. Z drugimi besedami povedano, nič, kar boste naredili, ne bo ozdravilo virusne okužbe, telesu boste morali pustiti, da jo premaga samo. A če pri svoji želji po lajšanju simptomov ne boste previdni, lahko bolezen celo podaljšate.

gripa_prehlad
Profimedia
Gripo in prehlad zdravimo podobno.

Čezmerno uživanje protiprehladnih zdravil

Vzamete prvo zdravilo, in ker po 15 minutah ne učinkuje, vzamete še eno, za vsak primer. A vedite, da zdravila potrebujejo čas, da začnejo delovati. V večini primerov potrebujejo vsaj 30 minut do ene ure, preden se pojavi izboljšanje. Pri čezmernem uživanju zdravil lahko svoje simptome poslabšate ali celo razvijete vrsto novih, kot so kožne reakcije, prebavne in druge težave, ki so naštete v vrstici med stranskimi učinki.

Pihanje v robček

Kadar nam teče iz nosu, je pihanje sluzi iz nosu naraven odziv, ki nam prinese začasno olajšanje. A če si premočno useknete nos, lahko nosno tekočino spihate v sinuse in ti se lahko vnamejo. Sluz morda vsebuje bakterije in viruse, ki lahko v primeru, da zaidejo v vaše sinuse, povzročijo okužbo. Kadar vam teče iz nosu, si seveda pomagajte z izpihanjem sluzi, a pazite, da pri tem ne stisnete preveč nosnic, da ne bi okužena sluz zašla v sinuse.

Goljufanje s kavo

Ignoriranje prehlada lahko privede do tega, da si nakopljete jezo svojih sodelavcev, na katere prenesete prehlad, hkrati pa škodite svojemu telesu, saj tako podaljšate bolezen. Ko zbolite za gripo ali prehladom, vaše telo potrebuje čas, da okreva. Zato poskrbite za počitek in dobro hidracijo telesa, svoje simptome pa zdravite le, ko postanejo preveč moteči. Nikar ne goljufajte in si energije ne pridobivajte s čezmernim uživanjem kave. Čeprav vam bo začasno prinesla izboljšanje počutja, kofein povzroča dehidracijo telesa, in tako lahko trajanje gripe ali prehlada podaljšate.

pršilo za nos
Dreamstime
Pršilo za nos.

Nosno pršilo

Če imate zamašen nos, lahko uporabite nosno pršilo, a le za kratek čas, kot je priporočeno v navodilih, sicer si lahko nakopljete resne težave. Kadar težje dihate, so krvne žile v nosu otečene, pršilo pa lahko pomaga, da se sprostijo, in znova pridobite prostor za vdih zraka. Pršilo namreč deluje neposredno na predel, kamor ga popršite, in zmanjša oteklino. A če ga uporabljate dlje kot tri dni, oziroma kot je zapisano v navodilih, si lahko nakopljete hudo zamašitev nosu. Pri čezmerni uporabi lahko zdravilo samo po sebi sproži vnetje in povzroči še hujšo zaporo dihalnih poti. Zato velja previdno ravnati tudi s pršili za nos.