Telovadba na blazini

Kako se razgibati v udobju doma ter brez dragih pripomočkov

Tea Dečman
22. 8. 2021, 18.46
Deli članek:

Ob vseh telovadnih rekvizitih in opremi za fitnes, ki nam je na voljo v športnih dvoranah, nemalokrat tudi doma, je vloga najenostavnejše vadbe – na blazini – povsem v zatonu.

Dreamstime
Vojaške sklece so vaja, ki krepi vse telo.

Ponovno jo obudimo k življenju in se za spremembo bolj kot utežem, obročem, palicam, elastični trakovom, kolebnicam … osredotočimo na osnovne gibe. Kurjenje kalorij je namreč tako enostavno – potrebujete samo blazino in malo motivacije.

Pred vadbo …

Na blazini lahko izvajate vadbo za vse dele telesa, predvsem pa krepite moč osrednjega dela (trebuha), fleksibilnost in vztrajnost. Obenem lahko uporabljate eno ali več mišičnih skupin, kar pomeni, da pokurite več kalorij, izboljšate koordinacijo in ravnotežje, saj je vadba na blazini neagresivna, pa tudi zmanjšate tveganje za poškodbe. Pred vadbo je pomembno, da določite cilje, ki si jih začrtate v skladu s svojo telesno pripravljenostjo. Poleg tega poskrbite, da bo vadba pestra. Preizkušajte nove vaje, saj boste tako povečali verjetnost, da dosežete zastavljene želje.

Sklece

Vključene mišice: triceps, trebušne, hrbtne, ramena, prsni koš

Nasvet: Telo naj bo v ravni liniji od glave do pet. Navzdol se spuščajte počasi, saj tako zagotovite, da mišice delajo pod največjo obremenitvijo. Postopoma povečujte število ponovitev.

Superman

Ležite na trebuhu in hkrati dvigujete roke in noge od tal, visoko kot le gre.
Vključene mišice: trebušne, spodnje hrbtne, zadnje stegenske, biceps in triceps

Nasvet: Ko so roke in noge dvignjene, nekoliko zadržite položaj, nato pa jih počasi spustite, vendar ne do tal. Pogled naj bo usmerjen navzdol, da hrbtenica ostane ravna. Gibi naj bodo počasni in nadzorovani.

dreamstime
vaja suprman

Počepi

Vključene mišice: zadnjična, kita v podkolenskem zgibu, meča, stegna

Nasvet: Hrbet mora ostati raven. Ko se spustite v sedeč položaj, stisnite trebušne mišice. Sčasoma se spuščajte vedno nižje. Če počep zadržite nekaj sekund, izboljšate mišično vzdržljivost.

Dreamstime
počepi

Most

Dvigujte boke, medtem ko ležite na hrbtu.
Vključene mišice: zadnjična

Nasvet: Poskrbite, da boste pred dvigom imeli dobro ravnotežje. Ramena naj bodo tesno na tleh. Boke potisnite navzgor, kolikor se le da. Stiskajte mišice zadnjice in trebuha.

Dreamstime
vaja most

Klop

Vajo izvajate podobno kot sklece, le da niste oprti na roke, pač pa na komolce.
Vključene mišice: hrbet, trebuh

Nasvet: Položaj klopi poskusite zadržati čim dlje. Hrbet mora ostati raven. To je odlična vaja za pridobivanje moči v rokah.

dreamstime
vaja klop

Trebušnjaki

Vključene mišice: trebušne mišice

Nasvet: Priporočamo trebušnjake, pri katerih ležite na hrbtu, dvignete noge v zrak (kolenski pregib v pravem kotu) in nato od tal dvigujete le lopatice. Ne upogibajte vratu, biti mora v podaljšku hrbtenice. Ko je zgornji del telesa dvignjen, zadržite položaj nekaj sekund in se šele nato vrnite v izhodišče.

Profimedia
Klasični trebušnjaki niso primerni za ljudi s problemi v spodnjem delu hrbta!