Atletsko stopalo

Kako preprečiti športno stopalo?

Tea Dečman
21. 8. 2021, 10.27
Deli članek:

Drobne in očem nevidne glivice puščajo še kako vidno sled. Ker ljubijo toplo in vlažno okolje, je njihov najljubši letni čas poletje, najljubši deli telesa pa bolj skriti, zlasti stopala.

dreamstime
Glivice najprej napadejo nohte na palcih nog.
ZNAČILNI ZNAKI Žive glive se zadržujejo na robu med obolelim in zdravim predelom nohta. Noht se privzdigne s podlage, pod njim se nabirajo luske. Okužbe na nohtih rok so podobne kot na stopalih, a so precej redkejše. Znano je, da ljudje pogosto dobijo glivično okužbo stopal na bazenih, skupnih tuših, savnah, zato tja nikoli ne pojdite bosi. 

Ste že slišali za izraz športno stopalo? Povzroča ga glivica, ki raste na odmrli, vrhnji plasti kože. Pri otrocih ni tako pogosta, večkrat pa prizadene najstnike in odrasle, še posebno ljudi, ki se veliko ukvarjajo s športom ter nosijo nogavice in telovadne copate. Glivične okužbe stopal in nohtov na nogah so zelo pogosta težava. Okužimo se tam, kjer veliko ljudi hodi bosih: na kopališčih, v skupnih garderobah, savnah, športnih objektih. Glivice najprej zaživijo med prsti nog, zlasti med najmanjšima, četrtim in petim prstom, nase pa opozorijo z luščenjem, rdečino, »skuhano« kožo, včasih tudi z mehurčki. Spremembe se lahko sčasoma razširijo na ves podplat,ki se grobo ali fino lušči brez hujše rdečine. V tem primeru se glivična okužba stopal po več mesecih ali letih razširi na nohte nog, lahko tudi rok ali na kožo kjerkoli na telesu. Glivice najprej napadejo nohte na palcih nog. Prepoznamo jih po rumenkasti zadebelitvi nohta, ki s prostega roba postopoma napreduje navzgor.

Navodila za preprečevanje športnega stopala

Vsak dan menjamo čevlje in nogavice. Poskrbimo za vedno čiste in suhe noge. Po kopeli ali prhi jih dobro obrišimo, zlasti med prsti. Če se nam noge bolj potijo, jih osušimo s pudrom za noge. Ko se sezujemo, obutev dobro prezračimo. Nosimo nogavice iz naravnih, zračnih vlaken. V bazenih in drugod, kjer ljudje hodijo bosi, si noge zmeraj zaščitimo.

Kdaj k zdravniku in kdaj v lekarno

Če je prizadeta majhna površina, tretjina ali največ polovica nohta, lahko glivice zdravimo s posebnim zdravilnim lakom za nohte, ki vsebuje amorolfin ali ciklopiroks, dobi pa se samo na zdravniški recept. Zdravljenje traja vsaj pol leta, pred vsakim lakiranjem pa je treba noht tudi mehanično postrgati. Če je prizadeta večja površina nohta ali več nohtov, se moramo zdraviti z antimikotikom v tabletah. Zdravilo smeta predpisati le osebni zdravnik ali dermatolog. Uporaba antimikotičnih krem, ki se dobijo brez recepta, je uspešna pri glivičnih okužbah kože, pri zdravljenju nohtov pa ne. V lekarnah in drogerijah se brez recepta dobijo tudi številni pripravki proti glivicam v obliki tekočin, krem in svinčnikov.

dreamstime
NATIKAČI