Izrastki, okužbe

Krvavitev med spolnim odnosom je lahko nevarna

Tea Dečman
22. 8. 2021, 12.14
Deli članek:

Vsak netipičen pojav lahko nakazuje, da je nekaj narobe. Raje preventivno obiščite ustreznega zdravnika in ne čakajte brez ukrepanja.

Dreamstime
Glivice se pogosto pojavijo po obisku bazena. POUDAREK: Ob nepojasnjenih krvavitvah je dobro obiskati ginekologa, s pregledom materničnega vratu bo izključil morebitna bolezenska stanja.
KAKO POGOSTO H GINEKOLOGU? Pravila zdravstvenega zavarovanja sicer narekujejo, da mora ženska preventivni pregled opraviti na tri leta, a ni nič narobe, če je obisk pogostejši. Idealno bi bilo, če bi ženske v normalnih okoliščinah to naredile vsaj enkrat na leto. Ginekološki pregled naj bo torej preventiven, in ne kurativen, saj lahko tako preprečite nastanek številnih težav. 

Krvavenje med izgubo nedolžnosti je nekaj povsem normalnega, a ne nujnega, saj se pri prvem spolnem odnosu velikokrat pretrga himen oziroma deviška kožica, tanka in prožna opna, ki delno zapira vhod v nožnico. Velikokrat pa se pri ženskah občasne krvavitve pojavljajo tudi pri spolnih odnosih, ki sledijo izgubi nedolžnosti. Morda pri tem ne gre za nič takega, kar bi lahko ogrožalo zdravje ali celo življenje, a večina vseeno naredi veliko, ključno napako: ne obiščejo ginekologa, ki bi lahko o krvavitvi podal strokovno mnenje.

Vzrokov za težave je več

Nobena krvavitev po spolnem odnosu ni normalna, vendar to ni nujno znak za preplah. Krvavitev po spolnem odnosu je lahko znak bolezenskih sprememb materničnega vratu, lahko gre za vnetje ali pa za nastanek predrakavih sprememb, včasih je vzrok krvavitve po spolnem odnosu benigni izrastek na materničnem vratu, okužba v nožnici ... Vzrokov je več, zato je dobro obiskati ginekologa, ki bo s pregledom materničnega vratu izključil vsa pomembna bolezenska stanja.

Glivično vnetje, težava številnih

Krvavenje pri spolnem odnosu torej povzročajo tudi različne okužbe, med katerimi so zelo pogosta glivična vnetja, strokovno imenovana vulvovaginalna kandidiaza. Glivična vnetja se pojavljajo pri ženskah različnih starostnih skupin. Gre za eno najpogostejših vaginalnih okužb, kar tri četrtine žensk se s takšnim vnetjem nožnice sreča vsaj enkrat v življenju. V 80 odstotkih je glavni povzročitelj vnetja gliva kvasovka, glavni znaki pa so srbečica, pekoča bolečina in pojav gostega, kosmičastega izcedka na spodnjem perilu.

Dreamstime
Krvavenje pri spolnem odnosu povzročajo tudi različne okužbe, med katerimi so zelo pogosta glivična vnetja.

Vaginalna flora

Če se ob kakršnemkoli dejavniku ravnovesje vaginalne flore poruši, se lahko glive kvasovke pretirano razmnožijo. Nekateri zmotno menijo, da je vaginalna kandida spolno prenosljiva bolezen, da jo lahko dobimo na bazenu ali v kopalni kadi. Res je, da imajo glivice rade toplo, vlažno okolje, in res se pogosto pojavijo po obisku bazena ali savne, vendar ne zato, ker bi se tam nalezli te bolezni, temveč zaradi porušenega ravnovesja v vaginalni flori, ki glivicam omogoča pretirano razrast.

Dreamstime
Glivice se pogosto pojavijo po obisku bazena.