Dieta po žlicah

Tople ali hladne - juhe so idealne za hujšanje

Tea Dečman
15. 8. 2021, 19.20
Deli članek:

Sadne, hladne ali tople juhice, prilagojene muhastemu poletnemu vremenu, bi morale postati del jedilnika vseh, ki želijo izgubiti nekaj nadležnih centimetrov okoli pasu.

Dreamstime
Nezabeljene juhe lahko pojeste neomejeno količino, kar pripomore k sitosti.

SHRANJEVANJE JUHE Doma pripravljena juha ostane v hladilniku sveža do štiri dni, v zamrzovalniku pa jo lahko hranite do tri mesece. Pripravite si shujševalne, hranilne obroke vnaprej, da bodo že pripravljeni. 

V njih plava toliko vitaminov in mineralov, da hormoni lakote izpuhtijo v nekaj minutah, sitost pa traja do pet ur. Poskusite s tedenskim osvežilnim režimom prehranjevanja in poletje bo za tri kilograme lahkotnejše.

Topla ali hladna, vseeno je!

Ljubitelji juhic so, če gre verjeti izsledkom raziskav, v povprečju pet kilogramov lažji od gurmanov, ki prisegajo na vilice in nož. Zadostuje, da zaužijete dva velika krožnika sadne juhe, ki jo lahko v vročini posrkate ohlajeno, v hladnejših, nevihtnih dneh pa segreto. Znanstveniki so ugotovili, da je juhica pravo shujševalno sredstvo, saj se zaradi mešanice zdrobljenih hranilnih koščkov presnova pospeši, obilo tekočine pa daje občutek sitosti. Nezabeljene juhe lahko pojeste neomejeno količino, kar še pripomore k psihološki sitosti. Pretlačene juhice, kakršne predstavljamo, imajo pri hujšanju posebno prednost, saj zmanjšajo učinek hormona lakote, grelina, obenem pa naglo pospešijo izločanje hormona sitosti CCK, ki pospeši topljenje maščobe. Če se vam pri hujšanju mudi, lahko juhici dodate še posebno zelenjavo, ki za dodatnih 60 odstotkov pospeši topljenje maščobe. Kakšne učinke imajo našteti dodatki, si lahko natančneje preberete spodaj.

Avokado

Super maščobe v avokadu utišajo apetit tako učinkovito, da lakote ne čutite do pet ur. Če boste hamburgerju dodali le nekaj rezin avokada, boste preprečili mastnemu mesu, da bi mašil vaše žile.

Grah

Je najboljši vir tako imenovanega odpornega škroba, ki pospeši izgorevanje maščob za petino. S krožnikom grahove juhe na dan lahko za petino znižate holesterol.

Jogurt

Ljubitelji jogurta oziroma vsi, ki si radi privoščijo dve skodelici tega osvežilnega mlečnega izdelka na dan, so v povprečju štiri kilograme lažji od ljudi, ki uživajo enako kalorično hrano. Zahvala gre kalciju in obilo beljakovinam iz napitka, ki nasitijo in pospešijo presnovo. Postanite ljubitelji jogurta, pa boste za četrtino zmanjšali ogroženost s sladkorno boleznijo!

Paradižnik

Ni le odličen vir vitamina C, ampak tudi likopena, mikrohranila, ki preprečuje skladiščenje maščobe. Kar zadeva posebne zdravstvene prednosti, pa likopen pomaga ohranjati močne kosti ter preprečuje raka.

Kajenski poper

Vse, kar peče, pospešuje hitrost, s katero telo kuri zaužite kalorije, v kajenskem popru pa je teh sestavin toliko, da en sam obrok, ki mu dodate noževo konico začimbe, pospeši presnovo za petino. Nemške raziskave so pokazale, da kajenski poper preprečuje množenje rakavih celic.

Pripravite si shujševalni načrt!

Vsak dan se potrudite zaužiti čim več pustih beljakovin, privoščite pa si tudi sadje in zelenjavo. Za zajtrk pospravite približno 250 kalorij, za kosilo 350, ravno toliko za večerjo, vmes pa 250 za malico. Bolj ko želite pospešiti hujšanje, več juhic zaužijte. Poudarimo še enkrat, prav vsaka juhica, pripravljena iz zelenjave ali sadja, je shujševalna, spodaj predstavljene pa so turbo hujšanju dodatno prilagojene. Dodajte jim čim več začimb za boljši okus in vitkejši stas.