ZDRAV IN OKUSEN

Bulgur je žito, ki so ga poznali že Babilonci

Z.F.
6. 3. 2021, 09.54
Deli članek:

Kaj ko bi si občasno namesto riža in testenin privoščili drugačno, med drugim tudi veliko bolj zdravo prilogo? Ste že slišali za bulgur? Naj omenimo, da je bogat vir beljakovin, mineralov, pa tudi vlaknin.

Dreamstime
Bulgur tradicionalno pripravljajo iz pšenice durum, in sicer tako, da ga delno skuhajo in nato sušijo.

Bulgur že nekaj let velja za uspešnico zdrave prehrane, na katero pogosto pozabljamo tako mi kot nutricisti in prehranski strokovnjaki. Običajno se z njim srečamo na trgovinskih policah, a mnogi se mu raje izognejo, saj ne vedo, kako ga pripraviti. Praviloma velja za eno osnovnih živil držav Bližnjega in Srednjega vzhoda, vse pogostejši pa je tudi po svetu. Predstavlja odlično alternativo prilogam. A kaj pravzaprav je? Gre za pšenico, ki jo najprej delno skuhajo, nato pa posušijo, olupijo in zmeljejo. Danes poleg opisanega postopka pogosto uporabljajo način instantiziranja, kar pomeni, da zrna segrevajo na pari, nato pa zdrobijo.

Vir beljakovin

Bulgur je odlično dietno in hkrati okusno ter hranljivo živilo. V njem najdemo veliko beljakovin, mineralov, med katerimi izstopajo mangan, cink, železo in kalij, vitaminov B-kompleksa, pa tudi vlaknin, zaradi česar odlično vpliva na našo prebavo. Nutricisti in prehranski strokovnjaki ga priporočajo ljudem z diabetesom in kardiovaskularnimi obolenji, nekatere raziskave pa so pokazale tudi, da preprečuje nastanek žolčnih kamnov.

Prednost je hitra in enostavna priprava

Zdaj, ko vemo, da je bulgur odlično živilo, ki nam lahko popestri jedilnik in nas hkrati obogati še s pomembnimi hranili, je čas, da se naučimo njegove priprave. Načinov je več, a najpogostejši je podoben pripravi riža. Torej bulgur prelijemo z vodo v razmerju 1 : 2, dodamo sol in kuhamo, dokler ne vpije vse vode. Lahko pa ga pripravite tudi s poparjanjem; v enakem razmerju, le da ga pustite 30 do 40 minut, da zrna vpijejo tekočino. Tako ga lahko uporabite kot prilogo k mesnim, ribjim ali zelenjavnim jedem. Primeren je tudi za pripravo solat. Nič ne bo narobe, če ga boste uporabili za pripravo »bulžot«, primeren pa je tudi za pripravo sladic.

***okvirček: VIR MANGANA Bulgur vsebuje veliko mangana, ki podpira strjevanje krvi in gradnjo kosti ter deluje pri presnovi sladkorja in proti vnetjem. OKVIRČEK: DIETNO ŽIVILO Bulgur ima manj kalorij kot riž, a vsebuje 8,19 grama vlaknin na skodelico, kar je 32,8 odstotka priporočenega dnevnega vnosa. cifra: 33 odstotkov priporočenega dnevnega vnosa vlaknin boste zaužili s skodelico bulgurja (80 gramov). poudarek: ***