ZNAKI IN SIMPTOMI

Bodite pozorni na barvo, vonj in motnost urina

T.D.
27. 2. 2021, 12.16
Deli članek:

Večina ljudi ne posveča veliko pozornosti svojim ledvicam, dokler se ne pojavijo večje težave. Kateri so tisti znaki in simptomi, ki nakazujejo nepravilno delovanje ledvic?

Dreamstime
Moški lahko zaradi okužbe ledvic v dimljah občutijo topo bolečino. Pogosto mislijo, da gre za težave z modi.

Glede na to, da so ledvice tako rekoč »vgrajeni stroj« za razstrupljanje telesa, bi vsekakor morali bolj poskrbeti zanje. Prvi opozorilni znak bolezni ledvic je kri v urinu. To je lahko znak ledvičnih kamnov, okužb in drugih bolezni. Zgodnji znaki ledvične bolezni so po navadi nejasni, a pregled urina lahko da pomembne namige. Kakršnakoli kri v urinu ali sprememba barve, denimo tudi penast urin, ki kaže na obstoj beljakovin, pomeni, da je čas za pregled.

Nenehna potreba po uriniranju

Ker ledvice proizvajajo urin, je lahko pogosto uriniranje znak ledvične bolezni. Nekateri bolniki poročajo o čezmernem odvajanju vode, drugi pa pravijo, da tega skorajda ni, zato bodite pozorni na ta simptom.

Bolečina med uriniranjem

Ker je okužba ledvic vrsta okužbe sečil, lahko vnetje sega vse do sečnice. Bakterije namreč ne napadajo samo sluznice mehurja in ledvic. Bolečine se tako, kot bomo lahko videli v nadaljevanju, pojavijo kjerkoli – od bolečine pri uriniranju do različnih področij telesa.

Bolečine v dimljah

Moški lahko zaradi okužbe ledvic v dimljah občutijo topo bolečino. Pogosto mislijo, da gre za težave z modi, a če so prisotni še drugi simptomi okužbe ledvic, je pomembno, da obiščejo zdravnika.

Občutljiva bolečina ob bokih

Občasno, a ne zelo pogosto, so lahko bolečine v bokih znak raka ledvic. To je splošni izraz, saj v ledvicah lahko nastane veliko tumorjev, prav tako je veliko stadijev omenjene bolezni. Stalne bolečine v tem predelu telesa, ki ne ponehajo, so dovolj velik razlog, da obiščete zdravnika.

Bolečina v hrbtu

Prepričanje, da se ledvice nahajajo na »dnu« hrbta, je napačno. Ledvice so zelo blizu reber, zato so tudi bolečine v zgornjem oziroma srednjem delu hrbta lahko znak okužbe ledvic ali ledvičnih kamnov.

Moten urin

Med okužbo ledvic je lahko urin videti moten. Telo v boj proti okužbi, ki se dogaja v ledvicah, pošilja bele krvne celice. Kar vidite v urinu, je kopičenje krvnih celic in bakterij.

Nenavaden vonj urina

Če med uriniranjem zaznate nenavaden smrad, je to lahko še eden od simptomov okužbe ledvic, fermentacija bakterij. A se pri tem simptomu ne smemo prenagliti. Čuden vonj urina je lahko tudi zgolj znak dehidracije, to pa lahko hitro odpravimo.

Kovinski okus v ustih

Kopičenje toksinov v krvnem obtoku, ki je posledica slabega delovanja ledvic, lahko povzroči kovinski okus v ustih ali neprijeten zadah. A tudi ta simptom je lahko znak določenih drugih stanj. Vsi telesni organi opravljajo določeno funkcijo, zato je težko govoriti, kateri je pomembnejši in kateri opravlja pomembnejšo nalogo. Vsekakor pa je pomembno, da skrbimo za zdravje ledvic in ne zanemarjamo simptomov in znakov, ki nam jih pošilja telo. Predvsem takrat, ko se stanje ne izboljšuje, temveč celo stopnjuje in slabša, je pomembno, da obiščemo svojega zdravnika, ki nam bo znal natanko povedati, kaj se dogaja z našim telesom.