Zdravje

Komu nagajajo spolni hormoni: prezgodnja, zapoznela ali šibka menstruacija

T.D.
25. 2. 2021, 21.33
Deli članek:

Hormoni so kemijske snovi oziroma nekakšni sporočevalci, ki nastajajo v hormonskih žlezah ter potujejo po krvi do svojih tarčnih organov, kjer vplivajo na njihove spremembe.

dreamstime
Hipogonadizem prepoznate po šibki menstruaciji ali njenem izostanku.

OD KOD TEŽAVE?

Vzrok sekundarnega hipogonadizma je lahko tudi nepravilno delovanje hipotalamusa, dela možganov, ki izloča hormone, ki spodbujajo delovanje jajčnikov.

Ženski spolni hormoni nadzorujejo spolni razvoj in menstruacijski cikel. Nezadostno delovanje jajčnikov povzroča nizko raven teh nadvse pomembnih hormonov, katerih upad je povsem normalen ob menopavzi, v drugih obdobjih pa je že kar znak bolezni.

O hipogonadizmu

Hipogonadizem pomeni zmanjšano izločanje spolnih hormonov. Ločimo dva tipa hipogonadizma, primarnega in sekundarnega. Pogost vzrok primarnega je bolezen ali odpoved jajčnikov, kar je lahko posledica kromosomske nepravilnosti, kot je Turnerjev sindrom, pri katerem ima deklica namesto običajnih 46 le 45 kromosomov X. Jajčniki tako ne delujejo normalno, zato ne proizvajajo hormonov, ki sta potrebna za normalno rast in spolni razvoj, estrogena in progesterona, posledica tega pa je neplodnost. Na srečo sindrom prizadene le eno od 5000 deklic. Hipogonadizem povzroči tudi kirurška odstranitev jajčnikov, v večini primerov pa se pojavi le kot povsem naravna posledica menopavze. Po drugi strani je vzrok sekundarnega hipogonadizma nepravilno delovanje hipotalamusa, dela možganov, ki sicer izloča hormone, ki spodbujajo delovanje jajčnikov. Ta nepravilnost je lahko posledica bolezni, na primer tumorja na hipofizi, ali v redkih primerih okvare hipofize ali hipotalamusa zaradi poškodbe glave oziroma okužbe, kot je virusni meningoencefalitis.

Znaki težav s hormoni

Hipogonadizem prepoznamo po šibki menstruaciji ali njenem izostanku, lahko imamo težave z zanositvijo, vročinske oblive, se potimo in občutimo še kakšne druge simptome, povezane z meno. Zgodi se lahko tudi, da sramne dlake izpadajo, prsi pa se zmanjšajo. Hormonsko neravnovesje se zdravi z nadomeščanjem hormonov, kar pride v poštev pri vsaki predstavnici nežnejšega spola, ki je mlajša od 40 let. Če ste presuhi, vam bodo kajpak svetovali, da pridobite nekaj kilogramov. Morebitni tumor na hipofizi odstranijo kirurško.

Nenormalna puberteta

Puberteta je prezgodnja, če se prsi razvijejo pred osmim letom starosti ali če se menstruacija začne pred desetim letom. Nasprotno pa puberteta kasni, če se menstruacija ne začne do 16. leta ali če se prsi ne začnejo razvijati nekje do 14. leta. Veliko pogostejša je zapoznela puberteta, a tudi te v večini primerov ni treba vzeti resno, saj se deklice kasneje razvijejo v večini primerov zaradi tega, ker je bilo tako tudi pri njihovih mamah, babicah. Tudi puberteto določajo ženski spolni hormoni, ki jih ureja možganska žleza hipofize in hipotalamusa.

Vzroki zgodnje in pozne pubertete

Zgodnja puberteta je včasih posledica ciste na jajčniku, ki se razvije v otroštvu in lahko proizvaja spolne hormone ter povzroči prezgodnji spolni razvoj. Prezgodni razvoj lahko povzročijo tudi tumor na hipotalamusu, poškodba glave ali resnejše okužbe, kot je meningitis. Zapozneli razvoj deklice lahko zakrivi Turnerjev sindrom, preveč telesne vadbe in prenizka teža, a je obče znano, da v več kot polovici primerov vzroka ni mogoče odkriti, pa se deklica potem vseeno normalno razvije, le z nekaj leti zamika. Zapoznela puberteta je ne tako redko povezana s kasnejšo neplodnostjo, prav zadnja leta poteka veliko raziskav, kako bi to vendarle preprečili s primernim zdravljenjem.