VODA JE VIR ŽIVLJENJA

Preprosti in zdravi napitki, ki vam bodo povrnili energijo

Z.F.
27. 2. 2021, 16.13
Deli članek:

Najboljši napitek, ki nas odžeja, je zagotovo voda, saj hitro zadovolji potrebo po hidraciji in ne vsebuje nezdravih sladkorjev, ki po navadi kraljujejo v sladkih pijačah. A tokrat vam predstavljamo nekaj drugih, prav tako zdravih napitkov, ki vas bodo odžejali ter oskrbeli s potrebnimi vitamini in minerali.

Dreamstime
Kokosova voda

Kokosova voda

Ne gre za noben nov trik; številni se sicer nad okusom zgražajo, a kokosova voda je zares odličen napitek za žejo, še posebno za tiste, ki se veliko ukvarjajo s športom. Velja za naravni elektrolitski napitek, saj vsebuje veliko kalija, ki je pomemben za uravnavanje srčnega utripa in tlaka. Ker med intenzivno športno dejavnostjo z znojem izgubimo precej elektrolitov, jih je po vadbi smiselno nadomestiti, pri čemer nam kokosova voda zagotovo pomaga.

Kombuča

Kombuča je pravzaprav fermentiran črni čaj, ime pa naj bi dobila po korejskem zdravniku Kombu. Gre za napitek iz sladkega črnega čaja, ki pod vplivom simbiozne kulture kvasovk ustvarja probiotične bakterije. Uživanje kombuče za zdravje pomeni vnašati v telo probiotike, ki hranijo dobre bakterije v črevesju. Kombučo lahko sicer uživate za poživljanje organizma, krepitev imunskega sistema ter za pomoč pri različnih črevesnih težavah, prav tako pomaga pri čiščenju telesa in hujšanju. Delovala naj bi antibiotično.

Dreamstime
kombuča

Sok granatnega jabolka

Odlična občasna popestritev so sveži sokovi, ki jih sveže iztisnemo iz sadja ali pa tako pripravljene kupimo v trgovini. Pri tem bodite pozorni, da izberete 100-odstotne sokove, brez dodanega sladkorja. Zakaj sok granatnega jabolka? Vsebuje namreč nadpovprečno količino antioksidantov in je odličen vir vitamina C, ki je nujno potreben za krepak imunski sistem. V njem najdemo še vitamin B5, minerale, kot so kalij, fosfor in niacin, flavonoide ter veliko vlaknin.

Sok rdeče pese

Ste izčrpani in imate občutek pomanjkanja energije? Trpite za slabokrvnostjo? Potem je sok rdeče pese odlična rešitev in naravna pomoč. Še posebno koristi ljudem, ki imajo povišan krvni tlak. Nepogrešljiv je tudi za športnike, saj dokazano povečuje fizično vzdržljivost in zmanjša količino izdihanega zraka. Med drugim sok rdeče pese priporočajo onkološkim bolnikom, saj po močnih obsevanjih in kemoterapijah telesu hitro povrne izgubljene minerale in vitamine. Betalaini pa naj bi imeli pomembno vlogo pri preprečevanju razvoja novih rakavih celic. Ne pozabimo, da je ta sok odličen vir kalija, kalcija, železa, magnezija, mangana, selena, cinka ter tudi vitamina C.

Dreamstime
Rdečo peso so že stari Rimljani uporabljali kot afrodiziak.

Mineralna voda

Že ime pove skoraj vse. Mineralna voda je pravzaprav proces narave in nastaja že tisočletja. Praviloma se mineralne vode med seboj razlikujejo po vsebnosti mineralnih snovi, tako makro- kot mikromineralov, ki pa so za naš organizem še kako pomembni. Mehurčki skrbijo za poživljanje organizma, prav tako telesu omogočajo lažjo absorpcijo mineralov. Kot zanimivost vam lahko povemo, da mehurčki ogljikovega dioksida čistijo brbončice in odstranjujejo ostanke hrane, pospešujejo prekrvitev in stimulirajo izločanje sline.

Zeliščni čaj

Kot veste, ima vsako zelišče svoje koristne lastnosti in vsebuje snovi, ki so za naše telo zdravilne. Zeliščni čaji so napitek ljudstev že tisočletja. Številni narodi so v zvezi s tem razvili celo obrede, denimo Angleži, Japonci in Kitajci. Zeliščni čaji pripomorejo k boljšemu počutju, pomiritvi, delujejo zoper razdraženost, prehlad, slabo počutje, povečujejo raven energije oziroma na zazibajo v prijeten sen. Zato se jim nikar ne izogibajte in ne pozabite nanje niti v poletnih mesecih, ko so lahko prav prijetna popestritev in osvežitev hkrati.