UČINKOVITI NASVETI

Pod do vitkosti je tlakovana z zdravimi vsakdanjimi navadami

T.D.
5. 12. 2020, 15.59
Deli članek:

Zelo pomembno je, da se pri doseganju vitkosti ne zanašate le na eno dieto, ampak poskušate prehranjevalne navade spremeniti za vse življenje.

Dreamstime
Na začetku diete bo učinek hujšanja največji.

Če imate slab dan ali teden ali mesec, ko vam to ne uspeva, nič za to! Če boste vztrajali ob naslednjih nasvetih, boste prej ali slej shujšali na želeno telesno težo brez stradanja.

Osnovno kalorično pravilo

Če želite izgubiti kilogram telesne teže (ali ga pridobiti), morate zaužiti 7000 kalorij manj (ali več), to pa je pet ur teka ali aerobike. Navadno se zaradi presežka teh kalorij zredimo v enem mesecu, ko pojemo 500 kalorij ali dva kosa potice dnevno preveč, če pa boste pazili in jedli zmerno, boste gotovo hujšali ali vsaj ostali pri isti telesni teži. Ženske lahko zaužijete 2000 kalorij na dan, če želite ohranjati telesno težo; če pa želite shujšati, se meja pomakne na 1500 zaužitih kalorij na dan.

Zastavite si cilje

Ugotovite, koliko kilogramov morate izgubiti, da dosežete cilj. Če si boste zastavili preveč ambiciozen načrt, vam bo pogum upadel, ker cilja ne boste dosegli. Če bodo cilji prenizki, se boste čakanja na vitkejšo postavo naveličali. V glavnem je najbolje izgubiti pol kilograma na teden, v ta namen pa je zelo pametno pisati dnevnik. Izkazalo se je, da je celo bolj kot pisanje učinkovito fotografiranje vsega pojedenega, nakar fotografije prilepite v zvezek ali jih urejene hranite v računalniku.

Jejte predvsem drugače

To pomeni, da namesto ocvrte hrane jeste hrano, pečeno na žaru. To pomeni tudi veliko zelenjave in majhne porcije zelo kalorične hrane, ne obratno. To pomeni manj kalorične prelive in sadno solato namesto sladoleda. Pomembno je, da ne stradate, sicer ne boste mogli zdržati pri svoji nameri. Dobro je tudi, da zamenjate vse velike krožnike za manjše, vsaj v domači kuhinji, v restavraciji pa pol obroka odnesete domov. Navada, da ničesar ne pojeste do konca, je zlata vredna. Če pa se skušnjavi ne morete upreti, se ji raje izognite. Štejte do deset, preden se odločite, kako in kaj … in vedno nakupujte s polnim želodcem.

Jeste lahko, kadar želite

Če ne marate zajtrkov in vam pri hujšanju ne ustrezajo, jih izpustite. Ravno tako velja za večerjo. Za hujšanje sploh ni pomembno, kdaj jeste, pomembna je končna bilanca zaužitih in porabljenih kalorij. A bodite pazljivi. Ob večerih smo avtomatično nagnjeni k prigrizkom, ki jih mehanično pojemo pred televizorjem, ali medtem ko počnemo kaj drugega. Da bi se jim izognili, hrano vedno jejte s krožnika in poskušajte upoštevati pravilo, da nikoli ne pojeste ničesar večjega od svoje pesti. Jejte počasi oziroma s čajno žličko, saj tako traja dlje.

Pijte več

S čajem ali vodo si polnite želodec in tako občutite manjšo potrebo po hrani, poleg tega je ob nesladki pijači manj verjetno, da si boste privoščili kalorične napitke. Če izgubljate kilograme, vaše telo potrebuje dodatno vodo, da pomaga izločiti vse odvečne snovi, ki nastajajo pri spreminjanju uskladiščene maščobe v energijo. Bodite pa karseda varčni s kaloričnim alkoholom in ga, če že kak večer, mešajte z vodo. Izogibajte se tudi dietnim pijačam. Zajtrk lahko kar popijete, tako da si pripravite smuti iz banane, mleka in pesti ovsenih kosmičev. To je odličen zajtrk, ki vas bo nasitil za ves dopoldan.

Nezdravi prigrizki

Morda ne marate surovega korenja, a nič za to. Sestavite seznam hrane, primerne za prigrizke, ki vam je všeč. Potem pa jo le kupite. Tudi prigrizek naj bo pravcati obred in vsekakor se boste bolj najedli, če si boste pripravljali hrano z močnejšim okusom. Namesto maščobe dodajte hrani raje čim več začimb. Ko se boste navadili zamenjati smetano z mlekom, debele rezine kruha s tanjšimi, boste spoznali, da v trgovini samodejno zavijete k drugim policam. Nič ne bo narobe, če boste preverili etikete s podatki o kalorijah in maščobah ter sladkorju. Naučite se prepoznati, kje vse je sto kalorij, primernih za malico; v kosu sadja, desetih lističih čipsa, dveh piškotih, dvajsetih mandljih, osmih suhih marelicah ali v pol majhnega avokada … In še, nikoli ne jejte za svojimi otroki, občasno pojejte le za dva prsta torte.

Tehtajte se

Tehtanje je zelo smiselno, vsaj enkrat na teden. Če namreč rezultati ne bodo takšni, kakršnih si želite, hitrosti hujšanja ne boste mogli spreminjati, ker ne boste vedeli, kako vam gre. Obleka ni prav natančen pokazatelj napredka ali nazadovanja. In še, izklopite televizijo. Več kot 60 odstotkov ljudi, ki uspešno shujšajo, gleda televizijo manj kot deset ur na teden. To je manj kot uro in pol na dan. No, to pa je že povezano s spalnimi navadami. Tisti, ki spijo le po pet ur, v glavnem ves dan nekaj grizljajo, da ostanejo pri močeh.

Jejte manj, počnite več

Devetdeset odstotkov ljudi, ki so uspešno shujšali, vadi približno uro na dan. Morda se ne ukvarjajo z aerobiko ali tečejo za maraton, ampak le dolgo časa sprehajajo psa. Malo se poučite, koliko kalorij terja vaše aktivno početje, pa boste lažje razumeli, da je za hujšanje vendarle najpomembnejša prava prehrana. Z enournim sprehodom namreč še zdaleč ne morete porabiti kalorij tablice čokolade. Za hitrejšo presnovo je pomembna telovadba. Naj bo vaš vsakdan bolj živahen.