Zdravje v hrani

Nepogrešljiv vitamin, ki ga nikoli ni preveč

T.D.
5. 12. 2020, 11.58
Deli članek:

SEZONA PREHLADOV V času, ko bodo dnevi vse hladnejši, bolezni in prehladi pa vse pogostejši, bomo verjetno precej pogosto uživali vitamin C in upali na njegove pozitivne učinke.

Dreamstime
Privoščite si solato, ki vsebuje veliko svežih paprik in zelene zelenjave, za sladico pa si privoščite kivi.

Vitamin C je verjetno eden tistih vitaminov, ki jih v življenju najprej spoznamo – ko se nas je še kot otroke loteval prehlad, nam je mama skuhala čaj z limono in dejala, da je notri veliko vitaminov in da se bomo kmalu počutili bolje. Poleg tega, da pomaga telesu, da se bori proti virusom, bakterijam in vnetjem, vitamin C deluje tudi kot antihistaminik, ki zmanjšuje neprijetne posledice prehlada, kot so vnetja, poln nos in bolečine.

Koliko ga potrebujete in kje ga najdete

Bodite brez skrbi. Vitamina C ne moremo zaužiti preveč, saj se, če ga ima telo dovolj, preprosto izloči z blatom ali urinom.

Priporočljivi dnevni odmerek vitamina C je 150 miligramov, a kot rečeno, ga ne moremo »predozirati«, zato ni težav, če ga zaužijemo več. Več, kot je priporočeno, ga lahko zaužijete tudi, kadar začutite, da se vas loteva bolezen oziroma prehlad, ali če ste pod velikim stresom, večje količine so priporočene tudi za kadilce ali za ljudi, ki se izrazito nezdravo prehranjujejo. Glede hrane, ki je bogata z vitaminom C, je že nekaj časa ovržen mit, da ga največ vsebuje limona. Med hrano, ki vsebuje največ vitamina C, spadajo paprika in svež čili, zelena listnata zelenjava, kivi, brokoli, jagode in maline, citrusi, paradižnik in grah. Namesto da popijete limonado, si torej raje naredite solato, ki vsebuje veliko svežih paprik in zelene zelenjave, za sladico pa si privoščite kivi.

Ne boste ga zaužili preveč

Vitamina C ne moremo zaužiti preveč, saj se, če ga ima telo dovolj, preprosto izloči z blatom ali urinom. Ker prihaja čas virusov in prehladov, je zato dobro, da telo vnaprej okrepimo, najboljši način je seveda, da zaužijemo čim več svežega sadja in zelenjave (po možnosti lokalnih pridelkov, saj tisti, ki prepotujejo polovico sveta in nato čakajo nekaj časa v hladilnicah, preden se znajdejo na policah trgovin, izgubijo kar precej vitaminov), ena od možnosti pa so tudi prehranski dodatki.