Težave z nogami

Preženimo kurja očesa in preprečimo glivice

T.D.
12. 9. 2020, 16.27
Deli članek:

Kar 80 odstotkov ženskima katero od opisanih težav z nogami, prizadenejo predvsem tiste, ki veliko stojijo. A brez skrbi, z našimi nasveti bodo bolečine v nogah preteklost!

dreamstime
Preozki in koničasti čevlji ne povzročajo le žuljev, ampak tudi kurja očesa.

Preozka ali nova obutev lahko kožo hitro odrgne in že je tu žulj, ki se pri vsakem tretjem človeku lahko spremeni v pravo nadlogo. Obliži zoper žulje pospešijo celjenje, poleg tega vsrkavajo tekočino, ki se izceja iz žulja. Dodaten nasvet: preden obujete nove čevlje, kritične predele stopal natrite z vazelinom. To preprečuje drgnjenje in nastanek žuljev.

Kurja očesa nastanejo zaradi stalnega pritiska

Preozki in koničasti čevlji ne povzročajo le žuljev, ampak tudi kurja očesa. Pomaga pa tole: pet zdrobljenih protibolečinskih tablet z acetilsalicilno kislino zmešajte s pol čajne žličke limoninega soka in ravno toliko vode. Mešanico nanesite na kurje oko in pustite učinkovati deset minut, nato ta predel zdrgnite s pilo. Uporabite lahko tudi obliže za kurja očesa, ki so na voljo v lekarnah in drogerijah.

Preprečimo trdovratne glivice

V bazenu ali trgovini s čevlji – glivice lahko staknete povsod. In potem ko se na stopalih razmnožijo, le redko izginejo same od sebe. V lekarni povprašajte po antimikotičnih pripravkih, ki so ob redni uporabi najboljša rešitev glivičnih težav. V prihodnje pa v bazenih, hotelih ali garderobah trgovin nikoli ne hodite bosi. Kadar v trgovini s čevlji preizkušate obutev, si vedno nataknite tudi najlonsko nogavico za enkratno uporabo.

4 blagodejne vaje za stopala

1. Stojte vzravnano, z nogami skupaj. Dvignite se na prste in položaj zadržite nekaj sekund. Vrnite se v izhodišče. Ponovite vsaj desetkrat. 2. Stojte vzravnano, na prstih. Izmenično dvigujte desno in levo nogo, in sicer toliko, da v kolenih ustvarite pravi kot. Ob dvigu mora biti stegno vzporedno s tlemi. 3. Sedite na rob stola in se z rokami primite ob sedalo. Dvigajte se na prste in vajo ponovite vsaj desetkrat. 4. V sedečem položaju z nogo rišite po tleh osmico. Ponovite desetkrat z vsako nogo.