NE NOSITE JIH VES ČAS

Zakaj natikači niso najboljša obutev?

T.D.
6. 9. 2020, 12.24
Posodobljeno: 6. 9. 2020, 12.27
Deli članek:

Ob morju in ob bazenu je skoraj nemogoče pomisliti, da bi nosili karkoli drugega kot natikače. Ker so lahka obutev, ki stopalom pusti dihati, in neverjetno udobni, jih marsikdo težko zamenja za čevlje.

Profimedia
Če še niste utrpeli žuljev zaradi natikačev, vam lahko iz prve roke povemo, da je to povsem mogoče.

A pravijo, če kaj zveni preveč lepo, da bi bilo res, po navadi tudi je. Tako je tudi z natikači. Ta najbolj priljubljena poletna, pa tudi domača in športna obutev kljub priljubljenosti in udobnosti ni najprimernejša za naša stopala. Zlasti če jo nosimo vse poletje, pozimi pa še v toplicah in doma.

Škodujejo vaši drži

Tako kot vsaka druga obutev, ki ima ravne podplate brez ustrezne ortopedske podprtosti – na primer balerinke, slavni škornji iz ovčje kože … –, tudi natikači pri hoji stopal ne podpirajo tako, kot bi morali. Zlasti na področju stopalnega loka. Ker stopala nimajo ustrezne podpore, to vpliva na naše gležnje, kolena, boke in celo hrbtenico. Sčasoma se začne to odražati na drži, pojavijo se lahko tudi neznosne bolečine. Če trpite zaradi bolečin v križu ali hrbtenici, je za to lahko čisto verjetno kriva neprimerna obutev.

So leglo bakterij

Zanimivo, raziskave so pokazale, da so natikači veliko večje leglo bakterij in glivic kot zaprti čevlji. Verjetno zato, ker pri nošnji natikačev stopala niso zaščitena pred tujki in zunanjo umazanijo, prav tako jih pogosto nosimo v precej kontaminiranih okoljih, kot so javna kopališča. Tam so veliko bolj kot zaprti čevlji izpostavljeni bakterijam in glivicam. Znani so že primeri, ko so zaradi resne okužbe s stafilokokom morali nekomu amputirati nogo. Čeprav je ta primer res skrajen, pa jasno kaže, da natikači kljub zračnosti le niso tako zelo neoporečna obutev.

Povzročajo hude žulje

Če še niste utrpeli žuljev zaradi natikačev, vam lahko iz prve roke povemo, da je to povsem mogoče. In to na predelih, kjer se (običajno plastičen) trak drži stopala. Pri hoji ta trak drgne ob kožo in ob nekoliko daljši hoji to drgnjenje lahko povzroči žulje. Žulji lahko nastanejo tudi med prsti, kjer potekajo natikači, ali na podplatu, ker natikači preprosto niso dovolj podloženi za hojo. Ker se poleti zaradi vročine bolj znojimo ali pa natikače obujemo na mokra in slana stopala, lahko takšne razmere še povečajo možnost za nastanek žuljev.

Lahko so izdelani iz strupenih materialov

Najpogostejši in najcenejši model natikačev so natikači s penastim podplatom iz umetne mase in plastičnimi trakovi. Večinoma ti materiali vsebujejo lateks, na katerega je marsikdo alergičen, in bisfenol A (BPA), ki ga dokazano povezujejo z nekaterimi vrstami raka. Do vaših stopal so veliko bolj prijazni natikači, ki imajo ortopedsko podložen podplat in pasove, zaradi katerih se trdneje držijo na nogi.