Zdravje

Junaki 3. nadstropja na obisku pri predsedniku Borutu Pahorju

nn
8. 9. 2020, 11.47
Posodobljeno: 9. 9. 2020, 11.51
Deli članek:

September je mesec ozaveščanja o otroškem raku. Ta kruta bolezen vsako leto po svetu vzame 90.000 mladih življenj. V Sloveniji za rakom na leto zboli od 70 do 80 otrok. Mali borci in njihovi starši so s to diagnozo postavljeni v izjemno težko situacijo. To je boj, ki se ne konča zlepa, zato je september čas, ko si lahko vsi pripnemo zlato pentljico, ki je mednarodni simbol boja proti otroškemu raku.

Arhiv
Predsednik v druženju z junaki.

Pred dnevi je predsednik Republike Slovenije Borut Pahor dobil prav poseben obisk. V vili Podrožnik so ga obiskali Junaki 3. nadstropja. To so otroci z rakom, ki se junaško bojujejo z zahrbtno boleznijo. Za obisk pri predsedniku so pripravili bogat program. Glavna govornica na dogodku je bila 18-letna Korina, ki je odkrito spregovorila o svoji bitki z rakom in zbranim predstavila tudi ostale otroke. Pogumne male junake je nato nagovoril predsednik države in njim ter staršem zaželel, da naj se še naprej tako hrabro borijo in naj nikoli ne izgubijo upanja.

Tudi v nadaljevanju programa so mali junaki pokazali, kako srčni in ustvarjalni so. Štiriletni deklici, Minea in Lili sta zapeli otroško pesmico Kuža pazi, umetniški del pa je z glasbeno točko zaokrožil Janež. Po zaključku uradnega dela in obveznem fotografiranju je predsednik junake in njihove starše povabil še na manjšo pogostitev.

Arhiv
Junakinja Korina, voditeljica dogodka.

Skupaj je lažje

Otroci z rakom, ki se zdravijo ali so se zdravili na hemato-onkološkem oddelku Pediatrične klinike UKC Ljubljane, so resnični junaki. V najbolj ranljivem obdobju svojega življenja se borijo s težko boleznijo, to bitko pa skupaj z njimi dan za dnem bijejo tudi njihovi starši. Tako otrokom kot staršem, ki se znajdejo v tej nepredstavljivi situaciji, na vse mogoče načina pomaga Društvo junakov 3. nadstropja. V društvu so združeni starši junakov tretjega nadstropja ljubljanske pediatrične klinike (otroška hematologija), ki se medsebojno podpirajo in bodrijo pri premagovanju vseh ovir, ki jih čakajo na trnovi poti do ozdravljenja.

Društvo je aktivno na vseh področjih

Arhiv
Predsednik Pahor z junakoma Minejo in Nejcem

Društvo je izjemno aktivno. Staršem nudi moralno oporo, jim pomaga s praktičnimi nasveti in zbira finančne donacije za različne namene. Tako jim je že uspelo zbrati denar za nujno potrebno napravo kinetek, zdaj pa so se lotili novega izziva. Rešiti želijo problematiko pokrivanja stroškov staršev, ki v bolnišnici bivajo z otroki, starejšimi od pet let. Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije namreč plača stroške bivanja le staršem otrok do petega leta starosti. V društvu se zavedajo pomena prisotnosti staršev poleg otrok, zato želijo to spremeniti.

Mali junaki so navdih za vse nas

V Vili Podrožnik so se tako predstavili tudi predsedniku države Borutu Pahorju. Dogodek sta v tesnem sodelovanju z junaki in predsednico društva Urško Kolenc organizirala zakonca Valerija in Ivo Čarman. To sicer ni predsednikovo prvo srečanje z junaki, saj jih je že večkrat obiskal, junija lani pa so se družili tudi na Teku junakov 3. nadstropja na dogodku Tek štirih mostov v Škofji Loki. Mali borci so s svojim nastopom še enkrat več dokazali, da tudi v težki preizkušnji ohranjajo neizmerno voljo do življenja.

Glavno vodilo junakov, društva in zakoncev Čarman, ki z junaki sodelujeta že 22 let, je, da malim junakom in njihovim staršem poskušajo olajšati vsakdan. »Slovenijo želimo povezati z zlato mislijo, z dobrimi željami, za vse otroke, ki se v najbolj ranljivem obdobju borijo z boleznijo, ki je še vedno velikokrat tabu tema. Žal bolezen ne izbira ne po spolu, ne po letih, niti ne po pokrajinah in mestih.«

Tudi mi si pripnimo zlato pentljico in podprimo junake v njihovem herojskem boju!