Še dobro, da je prav za to tegobo značilno, da jo lahko zelo učinkovito preprečujemo ali pozdravimo s pravilno prehrano in domačo lekarno. Vendar se za samozdravljenje lahko odločimo le, če nam je zdravnik predhodno enkrat že potrdil, da imamo glivično vnetje nožnice, in sicer z glivico Candida albicans. Obisk zdravnika je nujen tudi, če se okužba ponovi prej kot v dveh mesecih in če se po sedmih dneh jemanja zdravil ne pozdravi.

Kako si lahko pomagamo same

Naravno kislo okolje v nožnici, ki ga bakterije ustvarjajo, onemogoča čezmerno rast glivic, za takšno okolje pa se lahko potrudimo z nekaterimi vsestransko zdravimi navadami. Predvsem pa ne jemljimo življenja preveč resno. Stres povzroča kopico bolezni, tudi glivične. V ta namen vključimo v vsakdan tudi šport.

Spodnje perilo naj bo bombažno

Vse, kar je iz umetnih vlaken, daje glivicam hrano v obliki vlage in toplote z le malo kisika. Zato ne nosimo tesno oprijetih hlač, po ukvarjanju s športom pa se takoj oprhamo in preoblečemo. Po kopanju v morju ali sladkih vodah in bazenih takoj zamenjamo kopalke. Brisače ne delimo z nikomer. Ne pretiravajmo s prhanjem, kopanjem, uporabo močnih ali odišavljenih mil in losjonov za umivanje. Intimna mila naj imajo kisel pH.

Intimna nega in prehrana

Ženske v klimakteriju naj boleče spolne odnose zaradi suhe nožnice blažijo z lubrikanti na vodni osnovi. Tako se prepreči draženje sluznice v nožnici, kar lahko sproži vnetje. Ne nosimo odišavljenih vložkov in tistih s plastičnimi folijami. Namesto tamponov raje uporabljajmo vložke. Na stranišču se vedno obrišimo od nožnice proti zadnjiku, da glivice v črevesju ne pridejo v nožnico. Odlično nam bo delo uživanje živega jogurta oziroma vseh mlečnih izdelkov z laktobacili. Izogibajmo se sladkarijam oziroma vsej hrani, bogati z ogljikovimi hidrati, še posebno živilom, ki vsebujejo kvas, tudi kruhu.