Zdravje

Izogibajmo se dišečih mil in losjonov za umivanje

T.D.
30. 8. 2020, 14.51
Deli članek:

Tri četrtine se vsaj enkrat v življenju srečajo z glivico Candido albicans, ki povzroča srbeče, zoprno glivično vnetje nožnice, kar vsaka tretja pa ima zagone bolezni več kot trikrat na leto.

Dreamstime
Namesto tamponov raje uporabljajmo vložke.

Še dobro, da je prav za to tegobo značilno, da jo lahko zelo učinkovito preprečujemo ali pozdravimo s pravilno prehrano in domačo lekarno. Vendar se za samozdravljenje lahko odločimo le, če nam je zdravnik predhodno enkrat že potrdil, da imamo glivično vnetje nožnice, in sicer z glivico Candida albicans. Obisk zdravnika je nujen tudi, če se okužba ponovi prej kot v dveh mesecih in če se po sedmih dneh jemanja zdravil ne pozdravi.

Kako si lahko pomagamo same

Naravno kislo okolje v nožnici, ki ga bakterije ustvarjajo, onemogoča čezmerno rast glivic, za takšno okolje pa se lahko potrudimo z nekaterimi vsestransko zdravimi navadami. Predvsem pa ne jemljimo življenja preveč resno. Stres povzroča kopico bolezni, tudi glivične. V ta namen vključimo v vsakdan tudi šport.

Spodnje perilo naj bo bombažno

Vse, kar je iz umetnih vlaken, daje glivicam hrano v obliki vlage in toplote z le malo kisika. Zato ne nosimo tesno oprijetih hlač, po ukvarjanju s športom pa se takoj oprhamo in preoblečemo. Po kopanju v morju ali sladkih vodah in bazenih takoj zamenjamo kopalke. Brisače ne delimo z nikomer. Ne pretiravajmo s prhanjem, kopanjem, uporabo močnih ali odišavljenih mil in losjonov za umivanje. Intimna mila naj imajo kisel pH.

Intimna nega in prehrana

Ženske v klimakteriju naj boleče spolne odnose zaradi suhe nožnice blažijo z lubrikanti na vodni osnovi. Tako se prepreči draženje sluznice v nožnici, kar lahko sproži vnetje. Ne nosimo odišavljenih vložkov in tistih s plastičnimi folijami. Namesto tamponov raje uporabljajmo vložke. Na stranišču se vedno obrišimo od nožnice proti zadnjiku, da glivice v črevesju ne pridejo v nožnico. Odlično nam bo delo uživanje živega jogurta oziroma vseh mlečnih izdelkov z laktobacili. Izogibajmo se sladkarijam oziroma vsej hrani, bogati z ogljikovimi hidrati, še posebno živilom, ki vsebujejo kvas, tudi kruhu.