VSAKOGAR BOLI DRUGAČE

Preženimo glavobol ob visokih temperaturah

T.D.
30. 8. 2020, 12.11
Deli članek:

Glavobolov je skoraj toliko vrst in oblik, kot je ljudi, ki trpijo zaradi draženja občutljivih struktur znotraj in zunaj lobanje.

Dreamstime
Kar 75 odstotkov bolnic s tenzijskim glavobolom je žensk.

Glavobol tenzijskega tipa je najpogostejša vrsta glavobola, saj vanj spada vsaka druga topa bolečina v glavi. Najpogosteje se pojavi zaradi utrujenosti, dolgotrajnega branja ali stresa. Kar 75 odstotkov bolnic pa je žensk, saj prištevamo sem tudi predmenstrualni glavobol in denimo tiste glavobole, ki jih povzroča prevroče vreme ali prenagel prehod iz klimatiziranega prostora na plano. Če bomo zmerno telesno aktivni na svežem, vendar dovolj hladnem zraku, bo tak glavobol pojenjal. Pri visokih temperaturah pa je nujno prav nasprotno, da se umaknemo na hladno in si od telesne dejavnosti odpočijemo.

Recept za ingverjev čaj

Pri lajšanju vseh vrst glavobola je odličen ingver. Dve žlici naribanega ingverja prelijemo s tremi skodelicami vode. Pustimo štiri do pet minut, nato precedimo v skodelico. Pri kljuvajočem glavobolu je še fino, da kri poženemo iz glave v noge. Tako bomo zmanjšali pritisk v glavi. Namočimo noge v manjšo kad z vročo vodo, v katero smo vmešali še gorčico v prahu. Po približno pol ure si obrišimo noge in uživajmo v boljšem počutju.

Zdravila naravnega izvora

Bolj kot z zdravili iz lekarne smemo biti sproščeni ob terapiji z zdravilnimi rastlinami. Pri lajšanju glavobolov pomaga pitje melisnega čaja, za preprečevanje migrenskih napadov pa se je izkazalo za učinkovito jemanje svežih in suhih listov belega vratiča, tudi na voljo v lekarnah.

Limona, kis in med

Odlično zdravilo babic je jabolčni kis z medom. V kozarcu vode zmešajmo dve žlici kisa in žlico medu ter popijmo v majhnih požirkih. S podobnimi zdravilnimi sestavinami si lahko pripravimo še naslednji napitek: v kozarec nalijemo dva decilitra mlačne vode, vanjo zamešamo dve čajni žlički himalajske soli in stisnemo sok ene limone. Zmešamo, da se himalajska sol raztopi in se sestavine povežejo, nato hitro spijemo. Nekaterim ljubiteljem kave pa odleže, če ob jutranji razvadi posrkajo še sok limone.