Krči in vnetja

Kako dobro poznate poškodbe mišic in tetiv

T.D.
29. 8. 2020, 19.16
Deli članek:

Mišice okostja se krčijo in sproščajo ter tako premikajo telo, na kosti pa so pripete s tetivami, vezivnim tkivom.

Dreamstime
Z zmernim gibanjem lahko veliko poškodb in bolezni preprečimo.

Tako mišice kot tetive lahko prizadenejo poškodbe, prevelik napor, okužbe in druga obolenja. Zaradi tega postanemo nenavadno šibki, utrujeni in se povrhu niti gibati ne moremo. Paradoksalno pa je, da lahko ravno z gibanjem veliko takšnih neprijetnosti preprečimo. Poglejmo, katere poškodbe oziroma bolezni mišic in tetiv nas ogrožajo.

Mišični krči

Vsakdo občasno začuti mišični krč. Med bolečo zakrčenostjo, ki traja pogosto le nekaj minut, postane mišica trda in neobčutljiva. Pojavi se lahko kjerkoli, najpogostejši pa so krči v mišicah nog, in sicer med telesno vadbo, zaradi zmanjšane oskrbe mišic s kisikom ali zaradi kopičenja odpadlih produktov, ki jih mišice proizvajajo med povečanim naporom. Mogoč vzrok je tudi izguba soli in vode, kar je posledica močnega potenja v toplem vremenu ali med naporno vadbo. Včasih se krči pojavijo, če dalj časa sedimo ali ležimo v nerodnem položaju ali če pri športu vztrajno izvajamo iste gibe. Takrat pomagajo le protibolečinska zdravila.

Raztezanje in ogrevanje

Raztezajmo in drgnimo prizadeti del ter ga ogrevajmo z obkladkom. Pijmo dovolj tekočine in si privoščimo tudi kaj slanega. Pred športno vadbo se moramo dodobra ogreti, v vročini pa se raje ne pripravljamo na maraton. Če imamo krče ponoči, nam bo zdravnik morda predpisal kinin, ki se sicer uporablja zoper malarijo.

Tendinitis in tenosinovitis

Tendinitis je vnetje tetive, vezivnega tkiva, ki pripenja mišico na kost, tenosinovitis pa je vnetje tkivne ovojnice, ki obdaja tetivo. Značilno je, da ti dve težavi običajno sovpadata, najbolj rado pa nas zaboli okoli ramena, komolca, zapestja, prsta, stegna, kolena ali pete. Obe obolenji lahko povzroči poškodba določene tetive, v redkejših primerih okužba. Vnetje ahilove tetive med peto in meči je lahko posledica športne poškodbe ali nošenja neudobnih čevljev, včasih pa ga povezujejo tudi z izvajanjem ponavljajočih se gibov. Povezan je lahko celo z revmatoidnim artritisom, vendar vzroka ne odkrijejo vedno. Čutimo bolečino in rahlo oteklino, okorelost, prizadetega mesta ne moremo premikati, koža je topla in rdeča, nastane pa tudi občutljiva izboklina nad tetivo in zgodi se, da med premikanjem slišimo kar škrtanje. Za zdravljenje in blažitev bolečine je treba jemati protivnetna nesteroidna zdravila skupaj z antibiotiki.

Teniški komolec in golfski komolec

Pri teniškem komolcu se poškoduje tetiva na zunanji strani komolca, pri golfskem komolcu pa je prizadeta tetiva na notranji strani. Obe poškodbi se zgodita zaradi vztrajne uporabe podlakti proti uporu, kar pa se ne zgodi le pri tenisu, ampak denimo tudi pri vztrajni uporabi izvijača. Tetiva se nenehno razteguje na mestu, kjer je priraščena na kost, zato se pojavijo drobne raztrganine. Pomagali nam bodo dosleden počitek, ledeni obkladki, preproste vaje za raztezanje in krepitev mišic, ultrazvočno zdravljenje, pogosto pa zaleže tudi terapija pri fizioterapevtu, ki nam svetuje, kako se po novem lotevati športa ali poklica, ki je povzročil težavo, predvsem pa nazorno pokaže, kako se izvajajo vaje zoper teniški komolec.