V RAZMISLEK

Več kot le zaščita pred neželeno nosečnostjo

T.D.
23. 8. 2020, 17.01
Deli članek:

V zadnjih desetih letih ste si nekajkrat osvežili barvo las, morda zamenjali službo, se preselili ali vsaj preuredili garderobno omaro. Kdaj pa ste nazadnje zamenjali kontracepcijo?

Dreamstime
Hude težave s predmenstrualnim sindromom ima kar desetina žensk in tu lahko pomagajo kontracepcijske tablete.

Več kot polovica nosečnosti je nenačrtovanih, po 40. letu pa se z najlepšimi nameni zgodi le vsaka peta! Če torej ne načrtujete otroka, bi se morali soočiti še s to odgovornostjo. Ponudbe je veliko, tudi glede na morebitne zdravstvene težave, ki jih kontracepcija odpravlja.

Zelo močne menstruacije

Po 30. letu lahko postanejo menstruacije močnejše, kar vam utegne zagreniti nekaj dni v mesecu. Če ste ena teh nesrečnic, kaže razmisliti o hormonskem materničnem vložku. Mirena je majhen, plastičen pripomoček, ki ga v maternico vstavi ginekolog. Nanjo lahko, ob 99-odstotni zanesljivosti, pozabite tja do pet let. Deluje tako, da preprečuje oploditev jajčeca, hkrati pa v steno maternice izloča hormon levonorgestrel, posledica česar so šibkejše menstruacije. Po treh mesecih je mesečno perilo šibkejše za kar 90 odstotkov, lahko pa zaznate rahle vmesne krvavitve, običajno le kot posamične rdeče madeže. V Ameriki ginekologi pravijo, da je mirena najboljša kontracepcija, vendar jo uporabljajo le redke ženske, in sicer zaradi visoke cene, okoli 650 dolarjev. Pri nas pa so vse metode kontracepcije, vključno z mireno, še vedno brezplačne!

Akne

Cela paleta hormonskih kontracepcijskih metod odpravlja tudi akne, nekatere pa menda v isti sapi okrepijo lase. Čistejše kože se lahko veselite že po dveh mesecih. Delujejo tako, da postopno zmanjšajo raven moškega hormona testosterona, ki spodbuja delovanje žlez lojnic.

Nihanje razpoloženja

Hude težave s predmenstrualnim sindromom ima kar desetina žensk in tu lahko znova pomagajo kontracepcijske tablete. Zmanjšajo nihanje hormonov, zato je tudi nihanj v razpoloženju manj. Če vam po dveh mesecih ni bolje oziroma so vaše težave tako hude, da vplivajo na kakovost življenja, se le posvetujte z zdravnikom o drugih, konkretnejših zdravilih.