Nevarnost vetroloma, plazov in poplav

FOTO: Popoldansko neurje zajelo tudi vzhodno polovico Slovenije: padala je tudi toča

C.E.
30. 8. 2020, 14.42
Posodobljeno: 30. 8. 2020, 17.31
Deli članek:

Po dopoldanskem neurju in močnem vetru, ki je največ težav povzročil na zahodu in severu države, se je popoldne zgodba ponavlja na širšem območju.

Gasilska enota Kobarid
Gasilci med odstranjevanjem podrtih dreves na območju Kobarida.

Tokrat so krajevna neurja "prodrla" tudi do osrednje Slovenije in se postopno selijo proti vzhodu. Ponekod še vedno piha močan veter, zato obstaja nevarnost vetroloma. Iz različnih koncev Slovenije spet poročajo o odkritih strehah in podrtih drevesih, ki so in še ovirajo promet. Najbolj kritično je bilo na območju Kobarida, kjer je "drugi val padavin z močnim vetrom" povzročil nove težave z zamakanjem, nanosi materiala na ceste, podrtimi drevesi in poškodovano infrastrukturo. Zaprte so bile regionalna, lokalne in občinske ceste, poroča Uprava za zaščito in reševanje.

Nevihtna linija je nekaj pred 16. uro dosegla južne dele Štajerske in dele Dolenjske, kjer je klestila toča.

Dopoldne so imeli gasilci veliko dela na območju Bohinja, Tolmina, Brd, Tolmina, Kobarida Črne na Koroškem, Jezerskega in Tržiča, pa še kje drugje.

Še vedno velja opozorilo o možnem proženju plazov, zlasti na lokacijah, kjer so se v preteklosti pojavljali plazovi, naj bodo ljudje pozorni na spremembe na tleh, objektih in pobočjih.

Novice Svet24
V drevoredu hrastov v Stari Fužini je zdaj zazijala luknja.

Naraščanje rek

Zaradi obilnih padavin velja danes tudi opozorilo o visoki reki Dravi. Ta bo zvečer in ponoči na meji z Avstrijo predvidoma dosegla pretok med 1200 in 1300 kubičnih metrov na sekundo. Ob tem lahko pride do poplav ob strugi, svarijo na Agenciji za okolje.

Kot so še opozorili na agenciji, bodo danes naraščale tudi druge reke po Sloveniji, najprej na severozahodu in zahodu države, nato tudi drugod po Sloveniji. Zlasti na severozahodu in zahodu bodo reke dosegle velike pretoke. Ob pojavljanju neviht in močnejših padavinah so možna hitra naraščanja hudourniških vodotokov, ob tem lahko pride do razlivanj ob strugi.