ZA ZDRAVJE

Zoper želodčne tegobe, slabokrvnost in kap

T.D.
1. 8. 2020, 11.29
Deli članek:

Banane niso samo odličnega okusa, ampak se v njih skriva tudi kup zdravilnih lastnosti, s katerimi si lahko pomagamo pri mnogih zdravstvenih težavah.

Dreamstime
Vlaknine v bananah pomagajo premikati blato po našem črevesju, da se lažje izloči.

V primerjavi z jabolkom banana vsebuje štirikrat več beljakovin, dvakrat več ogljikovih hidratov, trikrat več fosforja, petkrat več vitamina A in železa, pa tudi več drugih vitaminov in mineralov: kalija, magnezija, kalcija, fosforja, joda in klora ter vitaminov B1, B2, B6, C in D.

Uravnava prebavo, preprečuje zgago in želodčne razjede

Ker so banane alkalno sadje, so idealne za blažitev vseh vrst prebavnih motenj, prav tako preprečujejo želodčne razjede in nas varujejo pred zgago. Banana namreč nevtralizira kislino v našem želodcu in nam pomaga, da se znebimo zgage in pekočega občutka v žlički. Banane so skoraj edino surovo sadje, ki lahko zmanjša kislino v našem želodcu tako, da naredijo oblogo na sluznici želodca in ga varujejo pred povečano razdraženostjo. Poleg tega banane vsebujejo tudi zaviralce proteaz, ti pa pomagajo zmanjševati škodo, ki jo povzročajo bakterije, povezane z razvojem želodčnih razjed. Hkrati varujejo zdravje našega črevesa. Vlaknine v sadju pomagajo premikati blato po našem črevesju, da se lažje izloči.

Zmanjšuje tveganje za srčna obolenja

Kadar smo pod stresom, naše srce deluje s pospešenim ritmom. Naše mišice so takrat v nekakšnem krču, celotno telo je napeto. Ves metabolizem deluje hitreje, ob tem pa porabljamo tudi večjo količino kalija. Posledično zaradi tega trpi srce, nevarnost za srčni infarkt pa je toliko večja. Z visoko vsebnostjo kalija banane pomagajo zmanjševati škodljive učinke stresa in nas posledično varujejo pred srčno kapjo.

Proti slabokrvnosti

Ker banane vsebujejo precej železa, nutricionisti priporočajo uživanje tega sadja ljudem, ki so slabokrvni. Banane s pomočjo železa stimulirajo proizvodnjo hemoglobina, s tem povečujejo raven rdečih krvničk v organizmu in prispevajo k boljšemu pretoku krvi po telesu.

Dobra za kosti

Kalij v bananah pomaga izboljšati funkcijo naših možganov tako, da pošilja več kisika v možganske celice, vitamin B pa pomirja živčni sistem in prispeva k izboljšanju razpoloženja.

V bananah najdemo tudi večjo količino vitamina B6, vitamina C, mangana in kalija. Povprečno velika banana vsebuje 467 miligramov kalija in samo en miligram natrija, zaradi česar nas varuje pred aterosklerozo. Ne samo da banana varuje zdravje našega srca in ožilja, ampak kalij v bananah varuje in krepi tudi naše kosti, saj posledično zmanjšuje količino kalcija, ki ga izločamo z urinom, in tako preprečuje pospešeno tanjšanje kosti skozi čas.

Piki insektov

Banane blažijo posledice pikov raznih insektov, zlasti komarjev. Preden posežete po sintetični kremi proti pikom komarjev, raje preizkusite staro metodo in vtirajte notranjo stran bananinega olupka na obolelo mesto. Čez nekaj minut bo srbečica popustila, prav tako boste opazili, da se je opazno zmanjšala rdečica obolelega mesta.

Banana dokazano zmanjšuje depresijo

Banane vsebujejo triptofan, snov, ki jo naše telo potrebuje za proizvodnjo serotonina, ki je poznan kot hormon sreče. Ta nas sprošča in pripomore k izboljšanju razpoloženja. Še več, kalij v bananah pomaga izboljšati funkcijo naših možganov tako, da pošilja več kisika v možganske celice, vitamin B pa pomirja živčni sistem in prispeva k izboljšanju razpoloženja. Zaradi bogate vsebnosti magnezija in vitamina B6 banane zmanjšujejo razdražljivost, blažijo nespečnost in na splošno delujejo blagodejno na živčni sistem.