Zdravje

Trpotec umiri oteklino, ognjič celi manjše rane

T.D.
25. 7. 2020, 21.28
Deli članek:

Poletje: mnogi ga celo leto komaj čakajo, toda žal lahko poletne užitke zmoti marsikatera nevšečnost. Kako si lahko pomagamo sami

Dreamstime
Če imate bradavice na obrazu, uporabite ognjičevo mazilo.

Med bivanjem na prostem se pogosteje pripetijo manjše in večje poškodbe kot pozimi. Na srečo ima narava na voljo cel zdravilni arzenal, s katerim boste nadlogam hitro kos.

Čebulna ali limonina obloga

Čebula in limona razkužujeta, hladita, umirjata in omejujeta otekanje. Rezino limone ali rezino čebule položite na mesto pika in jo pritrdite z obližem.

Dreamstime
Limona razkužuje, hladi, umirja in omejuje otekanje. Rezino limone položite na mesto pika.

Obloga iz listov trpotca

Listi širokolistnega ali ozkolistnega trpotca mirijo in intenzivno zmanjšujejo oteklino, a le če ukrepate takoj. Čim hitreje po piku zmeljite sveže liste trpotca in kašo namažite na mesto pika. Pritrdite z obližem in, če je mogoče, hladite.

Rmanova obloga

Rman vsebuje eterično olje, ki razkužuje in zavira vnetja. Potrebujete: 1/4 l rdečega vina in 30 g svežega rmana. Priprava: rano izmijte z vinom in pokrijte s sterilno gazo. Prekuhano zel položite na gazo in pritrdite s povojem. Oblogo obnovite tri- do petkrat na dan.

Šentjanževo olje za hlajenje

Pri sončnih opeklinah je zelo primerno za hlajenje pordele in razdražene kože. Potrebujete: 150 g zeli šentjanževke, 1/4 l olivnega olja in 1/8 l belega vina. Priprava: zmešajte olje in vino ter v mešanico za štiri dni namočite zel šentjanževke. Občasno premešajte. Potem vse skupaj segrejte v vodni kopeli, pustite, da se kuha tri ure, precedite in pri tem ostanke zelo dobro ožemite. Olje vlijte v temno steklenico in jo tesno zaprto shranite na hladnem in temnem. Po potrebi nanesite na opečena mesta na koži.

Ognjičevo maslo

Manjše odprte rane in poškodbe se s pomočjo ognjiča bolje celijo. Potrebujete: 70 g cvetov ognjiča in 100 g masla. Priprava: čim bolj sveže cvetove strite v kašo in jih prelijte s stopljenim maslom. Mešanico v vodni kopeli segrejte na približno 70 stopinj Celzija, pokrijte in pustite 20 minut, medtem večkrat premešajte. Potem skrbno precedite skozi krpo in pustite, da se ohladi. Mazilo na tanko nanesite na rano.