Kaj je andropavza in kako omiliti simptome

Tudi moški so v meni!

T.D.
23. 7. 2020, 21.30
Deli članek:

Pri moških po tridesetem letu prične nivo testosterona počasi upadati in do osemdesetega leta upade za približno polovico.

Dreamstime
S staranjem se moški, zlasti po 40. letu, počasi redi in izgublja mišično maso.

Pogosto prične testosteron najbolj opazno upadati med 45. in 65. letom, kar pri mnogih povzroči kopico simptomov. Tem težavam po navadi ne posvečamo toliko pozornosti kot ženski menopavzi, morda tudi zato, ker je moškim še vedno težko priznati, da sploh imajo težave.

Prve znake opazimo v spalnici

Moškemu v meni upade libido, manj je spontanih erekcij, želje po spolnosti je čedalje manj. Nekateri simptomi so lahko posledica povečane prostate, največje in najpomembnejše žleze moškega spolovila. Prvi simptom, da je delovanje prostate moteno, je pogostejše uriniranje, zlasti v nočnih urah. Če menite, da je težava tu, čim prej obiščite zdravnika, ki bo postavil pravilno diagnozo.

Apatičnost in čemernost

Nekateri moški trpijo tudi zaradi nespečnosti, drugi pa se večino časa počutijo utrujene in zaspane. Mnogih moških se loti apatija, depresija, njihovo razpoloženje skozi dan niha, pogosto pa se tega niti ne zavedajo. Tudi s pomanjkanjem spanja lahko upada nivo testosterona, zato je še toliko pomembneje, da poskrbimo za nemoten spanec vsaj sedem ur na noč. Če ne gre s pomočjo štetja ovac, potem je dobro poseči po različnih naravnih pripravkih, na primer iz baldrijana in hmelja.

Ponovno mišičnjak

S staranjem se moški, zlasti po 40. letu, počasi redi in izgublja mišično maso. Samo med 30. in 50. letom lahko izgubi od 2,5 do 4,5 kilograma mišične mase. Ne belite si glave, raje si takoj obujte telovadne copate. Raziskave so pokazale, da lahko moški, star med 60 in 72 let, s telovadbo v samo 12 tednih podvoji mišično maso in da sta lahko telesni videz in aerobna zmogljivost zelo vitalnega 70-letnika prav takšna kot pri povprečno vitalnem 45-letniku.

Zoper moško osteoporozo

Za krhkimi kostmi po 50. letu boleha kar 17 odstotkov moških, podobno kot pri ženskah pa to preprečujeta zdrava prehrana in veliko gibanja, najmanj tri ure na teden. Kostno gostoto izboljšujejo predvsem tek, hitra hoja, vaje za trebušne mišice, dvigovanje uteži, tenis in badminton, stiskanje teniške žogice v pesti in preskakovanje vrvi. Uživajte posnete mlečne izdelke in ne pretiravajte pri mesu, gaziranih pijačah in kavi. Mineralno-vitaminska kombinacija za zdrave kosti naj bo sestavljena iz 500 miligramov kalcijevega citrata z 250 miligrami magnezija, vitaminsko-mineralne tablete, ki vsebuje bor in 15 miligramov cinka, žlice lanenega olja in grama vitamina C.