Poškodbe otrok

Preprečimo opraskana kolena, zvine in zlome

T.D.
25. 7. 2020, 18.58
Deli članek:

Poškodbe otrok pri športnih in drugih gibalnih aktivnostih so povsem običajne in pričakovane. Če upoštevamo določene nasvete, pa lahko starši poskrbimo, da jih je čim manj,

Dreamstime
Žal so prav otroci tista populacija, ki je posebej izpostavljena poškodbam.

Ker imajo otroci med počitnicami obilico prostega časa in se več gibajo v naravi, se v tem času zgodi tudi več poškodb. Lahko so to le nedolžne praske pri padcu s kolesa ali pa resnejši zvini in zlomi. Čeprav so otroci in mladostniki praviloma zelo trdoživi, je vsako poškodbo treba obravnavati resno in si vzeti čas za okrevanje. Še najbolj pametno pa je, da se pred poškodbami zavarujemo že prej.

Otroci in šport

Če želimo zavarovati otroka, ne smemo varčevati pri nakupu športne opreme, ki je primerna za njegovo starost. Otrok se s kolesom nikoli ne bi smel voziti brez čelade. 

Vsako ukvarjanje s športom otroku zelo koristi, saj tako razvija motorične sposobnosti, spoznava svoje meje in se uči discipline ter upoštevanja pravil. Žal pa so prav otroci tista populacija, ki je posebej izpostavljena poškodbam. Pri mlajših od osem let sta vzroka zanje predvsem slabša koordinacija in daljši odzivni čas (refleksi), saj se njihove motorične sposobnosti šele razvijajo. Poleg tega otroci istih let rastejo v različnem tempu, kar velja za velikost in težo. Z leti postajajo težji in močnejši, še vedno pa so pri športu pripravljeni tvegati več kot odrasli. Tudi tukaj lahko tiči vzrok za poškodbe.

Uporaba primerne opreme  

Če želimo zavarovati otroka, ne smemo varčevati pri nakupu športne opreme, ki je primerna za njegovo starost. Otrok se s kolesom nikoli ne bi smel voziti brez čelade. Pomembno je tudi, da kolo redno vzdržujemo in preverjamo, ali deluje brezhibno.

Igrišče

Prostor, kjer se otroci igrajo, naj bo vzdrževan in nadzorovan. Luknje v asfaltu lahko vodijo v zvine in zlome nog pri košarki, neprimerno pritrjeni koši ali goli pa so tudi pri nas že povzročili nesreče s smrtnimi žrtvami med najmlajšimi.

Pripravljenost otroka

Če otrok ne zna plavati ali je zelo slab plavalec, ga prav gotovo ne bomo spustili samega v bazen. To velja tudi za ukvarjanje z drugimi športi. Zato si le vzemimo čas in mu razložimo pravila (npr. pri košarki ali tenisu). Na igrišče naj otrok vedno vzame plastenko vode in morda še energijsko ploščico.