V Veliki Britaniji je v kliničnem testiranju sodelovalo več kot tisoč odraslih. Doslej so ugotovili, da je to cepivo sprožilo "močan imunski odziv proti novemu koronavirusu s protitelesi in T celicami". T celice so vrsta limfocitov, ki imajo pomembno vlogo pri imunski odpornosti.

V drugem ločenem testiranju na Kitajskem je sodelovalo več kot 500 ljudi. Pri večini so potrdili imunski odgovor s protitelesi.

Obe raziskavi, objavljeni v medicinski reviji The Lancet, pomenita velik napredek na poti do cepiva proti covidu-19, ki bo učinkovito in hkrati varno za široko uporabo.

Avtorji raziskav so ob tem opozorili, da so pri sodelujočih v kliničnem testiranju potrdili nekaj neželenih stranskih učinkov, ter da so potrebne dodatne raziskave, predvsem pri starejših osebah, pri katerih je nesorazmerno veliko tveganje za smrt zaradi covida-19.

Soavtorica raziskave Sarah Gilbert z britanske univerze Oxford je ocenila, da so rezultati kliničnih testiranj obetavni.

"Če je naše cepivo učinkovito, je to obetavna priložnost, saj je moč tovrstno cepivo proizvajati v velikem obsegu," je še dejala.

"Trenutno poteka klinično preizkušanje več kot 20 cepiv. Upamo, da bodo vsaj nekatera od njih delovala. Smola bi bila, če nobeno ne bi bilo uspešno," pa je dejala strokovnjakinja Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) Soumya Swaminathan. Pojasnila je, da je sredina leta 2021 čas, ko bi lahko začeli množično cepiti ljudi. "Seveda pa je nemogoče napovedovati," je dodala.