BOLEČINA

Da poleti zobje ne bodo skeleli

T.D.
18. 7. 2020, 17.40
Deli članek:

Je poleti še kaj prijetnejšega od poležavanja v senci s kozarcem ledene osvežitve v roki? Resnično pravi užitek. A samo, če nas ob stiku s hladnim ne strese zobna bolečina.

Profimedia
Svoje zobe lahko zaščitimo, ne da bi zato morali obiskati zobozdravnika ali imeti drage posege.

Pangingilo ali bolezen občutljivosti zob je težava, ki je ljudje dostikrat ne obravnavajo, kot bi bilo treba. Svoje zobe lahko zaščitimo, ne da bi zato morali obiskati zobozdravnika ali imeti drage posege. Predstavljamo nekaj načinov krepitve občutljivih zob.

Sezamovo olje

Sezamovo olje iz nepraženih sezamovih semen iz nadzorovane ekološke pridelave ponuja številne koristi za zdravje. Bogato je z antioksidanti in vitaminom E, prav tako ima antibakterijske lastnosti in ščiti pred ustnimi okužbami. Z oljem, pridelanim iz ekološkega sezama, lahko omilimo občutljivost zob tako, da jih namažemo po sklenini navzdol.

Klinčki in cimet

Nageljnove žbice (klinčki) vsebujejo veliko eteričnega olja, ki učinkuje razkuževalno in se dodaja v zobne paste, ustne vode, v zobozdravstvu pa je sestavina zapolnjevalnih mas in služi za zdravljenje zobnih korenin. Nageljnove žbice so torej odlične za lajšanje bolečine. Eno žličko mletih nageljnovih žbic zmešamo s tremi ali štirimi kapljicami vode, da dobimo pasto; s to zdrgnemo zobe po obroku in kmalu bomo občutili olajšanje. Uporabimo pa lahko tudi cimet; skupaj s klinčki ga kuhamo od dvajset do trideset minut, s pripravkom pa si izpiramo usta.

Aloe vera

Aloe vera ni samo naravno zdravilo za opekline, temveč ima tudi druge protivnetne lastnosti. Na voljo je v obliki gela in lahko ga namažemo po dlesnih ter tako omilimo bolečine. Če želite doseči karseda dober učinek, ga nanesite dvakrat na dan.

Kamilice in timijan

Že stari Egipčani so vedeli, da imata ti zelišči močan protivnetni učinek. Čaj iz kamilic in timijana zmanjša vnetje dlesni in uničuje bakterije v ustih, ki lahko povzročijo občutljivost. Najbolje je uživati mlačen čaj.