Naj bo hrana naše zdravilo

Vitamin B12 za zdrave živce in zoper izčrpanost!

T.D.
19. 7. 2020, 16.01
Deli članek:

Vitamin B12 je gotovo največji vitamin z najbolj zapleteno zgradbo. V organizmu deluje kot koencim – skupaj z encimi vpliva na potek pomembnih reakcij v našem telesu.

Dreamstime
Daleč najizdatnejši vir vitamina B12 so jetra, najdemo pa ga tudi v mišičnem mesu prežvekovalcev, ribah, jajcih, mleku in siru.

Vitamin B12 sodeluje pri presnovi maščobnih kislin in aminokislin, sintezi DNK in beljakovin ter pri presnovi folata. Njegova vloga je resnično izjemna. In če vam ga primanjkuje, lahko zbolite celo za okvaro živčnega sistema. Evropska agencija za varnost hrane EFSA je za uporabo na označbah živil, ki so dober vir vitamina B12, odobrila naslednje zdravstvene trditve: prispeva k sproščanju energije pri presnovi, k delovanju živčnega sistema, presnovi homocisteina, k normalnemu psihološkemu delovanju, ima vlogo pri nastajanju rdečih krvničk, pri delovanju imunskega sistema, prispeva k zmanjševanju utrujenosti in izčrpanosti.

Pomanjkanje vitamina B12

Pomanjkanje se pojavi predvsem ob prehrani, ki popolnoma izključuje meso, mlečne izdelke in jajca (veganstvo). Tovrstno prehranjevanje mater med nosečnostjo oziroma dojenjem je zato lahko zelo nevarno, saj pomanjkanje vitamina B12 pri dojenčkih vodi v nevrološke, presnovne in hematološke okvare ter motnje. Simptomi že majhnega pomanjkanja vitamina B12 so lahko izmučenost, depresija, glavoboli, slabši spomin in splošno pomanjkanje energije. Znaki pomanjkanja vitamina B12 so zlasti pogosti pri starejših ljudeh (nad 60 let), saj vpliva na spomin. Izrazito pomanjkanje pa lahko povzroči tudi degeneracijo nekaterih predelov hrbtnega mozga (munikularna mieloza), kar lahko izzove trajne okvare živčnega sistema. Pri pomanjkanju vitamina B12 se lahko pojavi tudi spontani splav in neplodnost.

Prehranski viri vitamina

Po kemijski sestavi je vitamin B12 zelo kompleksen. Kobalamin (B12) za razliko od ostalih B-vitaminov v naravi sintetizirajo skoraj izključno bakterije. Zato je prisoten le v živilih, ki so bakterijsko fermentirana, ter v živilih, ki izvirajo iz živali, ki so vitamin B12 dobile bodisi iz mikrobiote v prebavnem traktu (bakterijski izvor), ali pa iz svoje prehrane. Daleč najizdatnejši vir vitamina B12 so jetra, najdemo pa ga tudi v mišičnem mesu prežvekovalcev, ribah, jajcih, mleku in siru. Živila rastlinskega izvora vitamina B12 praktično ne vsebujejo – minimalne količine izvirajo iz biosinteze vitamina s strani bakterij v zemlji, ki se naključno absorbira v rastline. Večje količine vitamina B12 lahko najdemo v živilih, ki so podvržena fermentaciji (tudi rastlinskih), ter v tistih, ki so s tem vitaminom obogatena med proizvodnjo, na primer v različnih obogatenih žitih za zajtrk.