Hujšanje

Spoznajmo zapleten svet naših hormonov

T.D.
26. 7. 2020, 16.27
Deli članek:

Ali veste, da so za to, da ne morete shujšati, pogosto krivi hormoni? Vas zanima, od katerih hormonov je odvisno, ali boste shujšali ali ne?

Profimedia
Maščobe se kopičijo in shranjujejo tudi zaradi povišane ravni stresnega hormona.

Ko je estrogen v presežku, je testosteron po navadi v pomanjkanju. Slednji skrbi za rast mišic, dobro presnovo in hitrejše izgorevanje maščob.

Hormoni nikoli ne delujejo sami, zato enega simptoma oziroma težave ne smemo povezovati samo z eno žlezo, ampak moramo pogledati širšo sliko, njihovo medsebojno delovanje in neravnovesje. Če denimo ves čas spodbujamo delovanje slinavke in izločanje inzulina, s tem ves čas inzulin v telesu zaklepa maščobe. S tem prav tako ves čas višamo stresni hormon kortizol, ki ponovno spodbuja delovanje slinavke in inzulina. S kofeinom, nikotinom, alkoholom in sladkorjem vse skupaj samo še spodbudimo. Povišan kortizol obremeni delovanje ščitnice, ta pa skrbi za dobro in zdravo presnovo, urejeno prebavo in hujšanje, če je to potrebno. Tudi pomanjkanje progesterona vpliva na povečanje teže oziroma nezmožnost hujšanja, ravno tako kot pomanjkanje testosterona pri moških. Povišan estrogen nabira, kopiči in nalaga maščobe okoli trebuha.

Estrogen

Estrogen je nujno potreben ženski spolni hormon, pa vseeno je tudi hormon, ki shranjuje in kopiči maščobo. Če je njegova vrednost normalna, sicer pomaga ohranjati normalno raven inzulina čez dan, ko postane previsok, sploh glede na progesteron in pri moških na testosteron, pa začne tudi inzulin v krvi nihati, kar vas sili v čezmerno hranjenje. Presežek estrogena kopiči maščobe. In še to: iz odvečnih maščob v telesu začne ponovno nastajati estrogen.

Testosteron

Takoj ko je estrogen v presežku, je testosteron tisti, ki je po navadi v pomanjkanju. Testosteron skrbi za rast mišic, dobro presnovo in hitrejše izgorevanje maščob. Prav tako je testosteron tisti, ki s starostjo naglo upada, estrogen pa upade le na 40 odstotkov oziroma postane kmalu prevladujoči hormon.

Inzulin

Ko jeste, se dvigne krvni sladkor, pa tudi inzulin, da ga zniža. Ko ste zdravi in jeste normalno, vaša trebušna slinavka proizvaja ravno pravo količino inzulina, da je vaš krvni sladkor vedno v normalnem razponu. Kadar pojeste preveč hrane, ki vsebuje sladkorje, telo lahko postane ali proti inzulinu odporno in ali pa je po drugi strani inzulin spet tisti, ki shranjuje in zaklepa maščobe.

Kortizol

Stresni hormon kortizol je tisti, ki spodbuja pretvorbo sladkorja v krvi v maščobo za dolgoročno hrambo, ko boste potrebovali energijo. Zelo očitno je, da je povišan stresni hormon tisti, ki kopiči in shranjuje vaše maščobe. Pa veste, da kortizol vsak dan dvignejo tudi kava in druga poživila?

Hormonsko hujšanje

Z upoštevanjem preprostih nasvetov boste pomagali hormonom priti nazaj v ravnovesje. Vsaj polovico vašega krožnika naj zavzema zelenjava, uporabljajte manjše krožnike, pred jedjo pa popijte velik kozarec tople vode. Vsak dan se vsaj 30 minut hitro gibajte, spat hodite pred 23. uro. Ne pozabite zjutraj nekaj pojesti, lahko nekaj čisto majhnega. Sadje jejte predvsem dopoldan. In ne pozabite: maščobe so nujni del uspešnega hujšanja. Če se težave ne zmanjšajo, lahko opravite pregled hormonov. Katerih, je odvisno od vsakega posameznika; estrogen, progesteron, testosteron, kortizol … Na podlagi tega oziroma še nekaterih drugih testiranj vam strokovnjaki določijo priporočeno in odsvetovano prehrano, prehranske dodatke in vsa druga priporočila.