Čakalna doba je na mejnih prehodih Obrežje, Sočerga, Sečovlje, Petrina, Starod, Gruškovje, Dragonja, Dobovec, Zgornji Leskovec, Rogatec, Jelšane, Vinica in Metlika.

Najdlje, kar štiri ure, morajo osebna vozila za vstop na Hrvaško čakati na mejnem prehodu Dobovec. Na podravski avtocesti pred prehodom Gruškovje proti Hrvaški je zastoj dolg približno tri kilometre. Na prehodu Gruškovje je za izstop iz države treba čakati uro in pol, enako za vstop.

Okoli pol ure je za izstop dolga čakalna doba na mejnem prehodu Metlika, na Sečovljah pa uro in pol, priblićno toliko je potrebno čakati tudi za vstop. Na mejnem prehodu Starod se za izstop čaka približno eno uro.

Na mejnih prehodih Dragonja in Jelšane se za vstop v državo čaka več kot dve uri.

metlika
promet.si
Kolona v smeri meje v Metliki.

Zastoj, dolg dva kilometra, je nastal tudi pred mejnim prehodom Pince proti Sloveniji, okoli šest kilometrov pa je dolga kolona vozil na avstrijski strani prehoda Šentilj.

Na Karavankah je v smeri Slovenije približno 17 kilometrov dolg zastoj vozil, trenutna čakalna doba je okoli 4 ure. V smeri Avstrije je kolona dolga okoli 1 kilometer.

starod
PROMET.SI
Starod

Na mejnih prehodih s sosednjimi državami ostaja nadzor prometa in potnikov na nadzornih točkah. Slovenski državljani, ki prihajajo iz držav članic EU oziroma iz držav članic schengenskega območja, lahko našo mejo prestopajo tudi zunaj nadzornih točk.

Zgoščen promet in zastoje na slovenskih cestah je ta vikend pričakovati tudi zaradi začetka tradicionalnih italijanskih počitnic v avgustu in množične odprave Italijanov proti turističnim krajem.