Kislosti poletja

Kako iz tkanin odstranite madeže sončne kreme

Z.F.
1. 8. 2020, 10.01
Deli članek:

Poletje. Čas, ko si nas večina privošči pobeg na morje ali pa vsaj do bližnjega kopališča ali jezera, kjer se vsaj malce ohladimo. Kupili ste nove kopalke, ki niso bile ravno poceni, a glej ga, zlomka, na njih se je pojavil madež sončne kreme ...

Dreamstime
Sončne kreme na kopalkah rade povzročijo trdovratne madeže.

Veselje z novimi kopalkami in poletnimi oblačili precej hitro mine, ko ugotovimo, da se je na njih pojavil trdovraten madež sončne kreme. Slednji nastane zaradi nekaterih UV-filtrov, ki so dodani sončnim kremam, zlasti avobenzona, ki pušča grde rumene do oranžnorjave madeže na oblačilih in ostalih tkaninah. Podobno se dogaja pri sončnih kremah, ki jim je dodan betakaroten oziroma kjer imamo opravka z barvanimi olji. Madeži po navadi niso vidni takoj, temveč se pojavijo šele, ko oblačilo, kopalke oziroma brisačo operemo, saj gre za reakcijo UV-filtrov s trdo vodo.

Odstranjevalec madežev

Hitreje ko se boste lotili madeža, več uspeha boste imeli. A nikar brezglavo. Čiščenja se lotite postopoma in s premislekom. Če boste madež »zaprali« v tkanino, ga boste veliko težje odstranili. 

Najhitrejša in najzanesljivejša rešitev so odstranjevalci madežev, ki jih lahko kupimo v bolje založenih trgovinah ali drogerijah. Pri nakupu pazite, da odstranjevalci ne vsebujejo belila, hkrati upoštevajte navodila, ki so navedena na embalaži izdelka, prav tako oblačilo perite zgolj pri temperaturi, ki je navedena na deklaracijskem listku.

Detergent in soda bikarbona

Pomembno je, da madež poskusite odstraniti takoj, ko ga opazite. A najprej se prepričajte, da je tkanina suha, sicer pustite, da se povsem posuši. Nato madež potresite s sodo bikarbono, ki bo vpila preostanek odvečne sončne kreme. Pustite, da deluje vsaj pol ure, nato pa sodi bikarboni primešajte še nekaj detergenta za pranje perila. Madež nežno zdrgnite s ščetko in pustite delovati še nadaljnjih 15 minut, nato pa tkanino namočite v čim bolj vroči vodi, ki ste ji dodali nekaj detergenta za ročno pomivanje posode. Pustite stati čez noč, potem pa tkanino operite v pralnem stroju.

Razmaščevalec ali čistilo za kopalnice

Če se je madež pojavil na brisači ali trpežnejši tkanini, kot je denimo džins, nebarvan lan in podobno, nanj nanesite nekaj razmaščevalca. Ta trik bo še posebej dobro učinkoval v primerih, ko so madeži nastali po uporabi olja za sončenje. Pustite delovati 15 minut, nato pa operite v pralnem stroju, kot običajno. Če so se madeži pojavili na hladilni torbi, nahrbtniku ali torbi za na plažo, jih lahko poskusite očistiti s čistilom za kopalnice. A pri tem ponovno pazite, da čistilu niso dodana belila.